Синапов: Заради „син език" губим цял един сектор в животновъдството

Синапов: Заради „син език" губим цял един сектор в животновъдството  | StandartNews.com

Фермерите са готови и на крайни дейности, заканват се да съдят държавата и в Брюксел

Ситуацията в страната със заболяването „син език" по овцете е страшна, защото губим един сектор в животновъдството. Според нас положението е изтървано. Това коментира в Кърджали председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Според него и колегите огнища на болестта има в цялата страната, а 50-60 % от овцете са застрашени. „Губим животни с часове. Има и много умрели, които не са минали през екарисажа, затова не можем да кажем точната бройка", обясни Синапов.

„Това е престъпление срещу хората. Въпреки предупреждението на бившия земеделски министър Греков, не са взети никакви мерки срещу разпространението на болестта по животните. Проблемът е вкарван за разглеждане два пъти в Министерския съвет, знаели са, че заразата идва и въпреки това не са предприели необходимото. Не успяха да осигурят 800 хил. лв., сега трябват милиони", коментира още председателят на Националната асоциация на животновъдите.
Фермерите от Родопите смятат, че от страна на държавата не са взети навременни и адекватни мерки. „От нова година алармираме на съветите по животновъдство, че имунопрофилактиката по границата с Гърция и Турция е спряна, че поминъкът на хората от планинските и полупланински район е застрашен. И ето, че се оправдаха нашите притеснения", заяви Синапов.

Той и колегите му настояват парите за поддържане и лекуване на животните да отиват при фермерите, а те да ги привеждат на частнопрактикуващите ветеринарни лекари за свършена работа.

Животновъди от Кърджалийско недоволстват също, че само два пъти в седмицата минават коли за събиране на умрелите животни. „Чаках пет дни, за да дойде колата, а тя не отговаря на изискванията. Какво правим, разнасяме зараза из страната", жалва се Гюлназ Хасан от крумовградското село Подрумче. Той разказа, че вече е загубил 40 овце, а половината от стадото му, което наброява 250 животни, са заразени.

„Готови сме да съдим държавата и в Брюксел. Върнах се от Германия, купих животни, толкова години труд и сега всичко с лека ръка да бъде унищожено. Кой ще ми плати за пропуснатите ползи", не крие притеснението си и Валери Калеканов от с. Чуково.

„Прокуратурата вече се е самосезирала, но в четвъртък ще внесем официално жалбата. Неовладявайки първичното огнище на „син език" ще искаме, тези които не взеха мерки, да си понесат санкции. Хората са готови и на крайни дейности, може да се стигне и до гражданско неподчинение", коментира още Синапов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай