Село се моли за дъжд заради тютюна

Село се моли за дъжд заради тютюна | StandartNews.com

Земеделците в благоевградското село Церово са на път да загубят тютюневата си реколта заради невижданите жеги и сушата. В селището с над 700 жители няма семейство, което да не разчита на тютюнопроизводството, за да върже двата края. Горещите дни и липсата на валежи обаче обричат местните хора на недоимък. От пет месеца тичат по полето, но трудът им ще отиде на вятъра, ако не падне дъжд.

„Положението е трагично. Вече сме загубили над 50% от реколтата, на места загубите са до 70%. Жегата буквално изпепелява тютюна. Изсушава го и по стеблото не остава нито един лист. Всички се молим за дъжд, но засега напразно. Поне да имахме храм, че да може свещеник да направи молебен за дъжд, а то и църква няма в селото ни", твърди кметът на Церово Лефтер Едипов. Населеното място се намира високо в планината и няма изградена поливна система. Тютюнджиите няма как да осигурят вода за нивите си.

„Не може с шишета, туби и бидони да полееш 3-4 декара тютюнева нива. Това е абсурд. Разчитаме на природата и на труда си. Дано скоро завали, че поне този тютюн, който садихме по-късно, да успеем да спасим и да получим някакви доходи", каза още кметският управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай