Села зарязаха тютюна заради чушки и корнишони

Села зарязаха тютюна заради чушки и корнишони | StandartNews.com

Благоевград. Села в Неврокопския край сменят тютюна като препитание. В последните години стотици жители на селища в региона се отказаха от „зеленото злато". Десетки семейства в гоцеделчевското село Господинци намериха негова алтернатива. Близо 20% от стопаните в населеното място вече отглеждат краставички. Те от няколко години се занимават с производство на корнишони.

„Тютюнът не е единствената земеделска култура, която отглеждаме. Все повече са тези, които залагат на краставичките. Те по-лесно се отглеждат, а парите се прибират веднага. Докато при тютюна е много трудоемка работата и парите идват чак след няколко месеца", твърдят местните хора.

Те предлагат стоката си директно край международния път за Гърция. „Без посредници цената на продукцията ни е по-ниска, купувачите са доволни и вземат цели чували", хвалят се земеделците.

Жителите на гърменското село Долно Дряново повече от 5 години залагат на чушките. Тази година земеделците се надяват на добри добиви от зеленчука. Близо 1/3 от семействата са се захванали с новата земеделска култура. Пиперът, който отглеждат, е с високо качество. Селото не е високо в планината и не го удря слана, нито пък е в ниското, че да го плаши роса, твърдят селяните. Местните хора се хвалят, че вече разполагат с нови сортове, внос от Холандия, които ще им осигурят по-високи добиви. Те пласират продукцията си не само в Неврокопския край, но и в Доспат, Девин и Сърница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай