Розопроизводители искат подкрепа от държавата

Розопроизводители искат подкрепа от държавата | StandartNews.com

Стара Загора. Проблемите на розопроизводството и на производството на лавандула и лавандулово масло, вероятно ще бъдат сред първите, с които ще се запознае бъдещият земеделски министър в редовното правителство. Това стана ясно на работна среща, която събра в понеделник в Казанлък розопроизводители и производители на етеричномаслени култури, учени от Института по розата и етеричномаслените култури, кметове на общини в разширените граници на Розовета долина.

Единодушно бе решено да бъде подготвен обобщен материал за състоянието и проблемите на розопроизводството и производството на лавандула и лавандулово масло. Той ще бъде обсъден на нов работен форум в Стрелча на 19 септември. Тази моментна снимка на бранша щяла да бъде предоставена и на земеделския министър-титуляр. Според специалисти един от най-сериозните проблем пред производителите на етеричномаслени култури е качеството на посадъчния материал от лавандула.

Строгият контрол срещу нелицензираните производители на резници е единствения път за съхраняване на сортовете и добиване на висококачествено лавандулово масло, смятат загрижените производители. Бъдещето на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък също да влезе в дневния ред на срещата в Стрелча и исканията към новото правителство, настоя пък казанлъшката кметица Галина Стоянова. Тя припомни за неотдавнашното правителствено решение Долината на розите да бъде обособена като самостоятелен регион на новата туристическа карта на България. Това ще даде тласък, както на производството на етерични култури и масла, така и на туристическия потенциал на най-красивата българска долина, категорични бяха стопаните и.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай