Ремонтират селски къщи с пари от ЕС

Ремонтират селски къщи с пари от ЕС | StandartNews.com

До края на октомври се удължава срокът за изпълнение на проекти за ремонт и изграждане на селски къщи и микропредприятия по старата Програма за развитие на селските райони (2007-2013 г.). Целта е кандидатите да приключат инвестиционните си планове, така че парите да бъдат усвоени, обясниха от Министерството на земеделието. Самото подаване на заявките за окончателно плащане по проектите се изтегля до 10 ноември 2015 г. Това гласи проектът за промяна в наредбите, регламентиращи условията за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Модернизиране на земеделските стопанства", мярка "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" и мярката за "Разнообразяване към неземеделски дейности".

Измененията са инициирани от фонд "Земеделие", като целта е повече кандидати да успеят да приключат инвестиционните си проекти и да се вместят в сроковете. Според промените заявката за окончателно плащане по сключените през 2015 г. договори ще става след приключване на инвестицията, но не по-късно от 10 ноември.

От 7 до 12 септември Държавен фонд "Земеделие" отваря прием на заявления за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 121 "Модернизация на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Приемът ще включва проекти с инвестиции само за закупуване на земеделска техника. Определеният бюджет за приема по мярката е 50 млн. евро. Минималният размер на общите допустими разходи по един проект, който ще могат да заявяват кандидатите в рамките на периода на прием, е левовата равностойност на 15 000 евро, а максималният размер на разходите по проект не може да надхвърля 500 000 евро. Заявленията за подпомагане ще се приемат в областните дирекции на ДФ "Земеделие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай