Птичи грип се появи в Хасковско

Птичи грип се появи в Хасковско | StandartNews.com

На територията на област Хасково е установено огнище на инфлуенца (птичи грип ) от щам Н-5/ N-8, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. То е регистрирано в с. Узунджово, община Хасково.

Спешно е свикано заседание на Областната епизоотична комисия. На форума е взето решение за ограничителни мерки за недопускане разпространението на болестта. Издадена е заповед от областния управител, която е изпратена на всички общини и институции имащи отношение към проблема. В документа областният управител нарежда незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да се запознаят членовете с епизоотичната обстановка и да се набележат конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта на територията на съответните общини. До 10 ноември 2017г. трябва да уведомят областния управител за изпълнението на набелязаните мерки.

Според заповедта собствениците и управителите на птицевъдни обекти са задължени да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място, при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай