10:50 ч.

01.08.18

2 мин.

0

0

0

Пшеницата вероятно ще поскъпне заради продължителните дъждове

от редактори |

Пшеницата вероятно ще поскъпне заради продължителните дъждове

Снимка: БГНЕС архив


Специалистите очакват тежките климатични условия тази година да вдигнат цената на пшеницата до 350 лв. за тон. Това е равносметката в края на жътвената кампания. Според прогнозите, ще бъдат прибрани около 5,5 млн. тона зърно.
Климатичните условия тази година опровергаха очакванията за високи добиви и за качествена пшеница, коментира пред БНР Антонина Белопитова от Софийската стокова борса.


Най-вече от източната част на България не са доволни от качеството, от влагата. Продават я като фуражна, което е за тях един вид загуба, тъй като от хлебната пшеница е на по-висока цена с около 10-15 процента. Цената се движи около 300-320 лв. за тон -цена предлага - без ДДС. Търсенето - от 260-270 когато стартира тази кампания, вече е 290 до 300 лв. В сравнение с миналата година, увеличението на цената е с 10% и ще продължи да расте през следващите месеци.


„Очаквам повишение, но не в рамките, които наблюдавахме през 2007-2008-ма, когато цената на пшеницата стигна до 400 лв. на тон. Когато се движи около 300-320 до 350, не смятам, че е някакъв феномен и някаква аномалия".


И в Швеция се очаква реколтата на жито да е с над 40 на сто по-малка в сравнение с миналата година заради недостатъчно валежи и необичайната за скандинавската страна гореща вълна, предаде Ройтерс. Това означава, че Швеция може да се превърне от износител във вносител заради нуждите ѝ от жито за фураж и биогориво. Производителите на зърно в Германия поискаха 1 милиард евро кризисни субсидии заради сушата. Правителството в Берлин обаче обяви, че ще изчака първо данните за реколтата, които се очакват идния месец.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент