Проверяват пипера по пазарите в Кюстендилско

Проверяват пипера по пазарите в Кюстендилско | StandartNews.com

Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил проверяват пипера по пазарите в района. За месец са проверени 13 търговци и частни земеделски производители на общинския пазар в Кюстендил, 7 търговци на пазара в Дупница, 6 складове на едро, 3 търговски вериги, както и 32 търговски обекта за продажба на плодове и зеленчуци.

За унищожаване заради лошо качество са иззети само 30 кг сладки чушки от един обект, където проверяващите не останали доволни и от сградния фонд и оборудването.

В Дупница инспекторите попаднали на 100 кг. сладък пипер без маркировка и етикетировка, където трябвало да бъдат обявени произход и клас. Зеленчуците са сложени под възбрана, а в присъствието на проверяващата комисия, търговецът е поставил необходимите етикети и не се е стигнало до насочване за обезвреждане на стоката.

В сезона на туршиите трябва да се обръща внимание на качеството на зеленчуците и съдържанието на консерванти, предупреждават експертите. Те припомнят, че при приготвянето на домашни консерви не бива да се използват увехнали, наранени и с признаци на разваляне плодове и зеленчуци. Внимателно трябва да се следи и за състава на предлаганите на пазара комбинирани добавки заради съдържащите се в тях консерванти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай