Производителите на тютюн в регистър

Програмата на кабинета "Борисов" няма финансова оценка за цената на реформите и ефекта от тях, коментираха Йордан Цонев, Алиосман Имамов и Хасан Адемов

Производителите на тютюн в регистър | StandartNews.com

ДПС предлага със закон създаването на браншова организация

Нов закон за тютюневите изделия внасят от Движението за права и свободи, обяви във вторник зам.-председателят на Комисията по земеделието и храните в Народното събрание и зам.-председател на парламентарната група на ДПС Ферихан Ахмедова. По думите й въпросът е важен, тъй като секторът формира 1,8 млрд. лева от приходи от акциз в държавния бюджет, което се равнява на 2,2% от БВП. Това е и 40% от общите приходи от акцизи в хазната. Според Ахмедова новите текстове ще помогнат за регулиране на процесите в сектора и ще спрат ежегодните протести, които съпътстват кампаниите. Новият закон предвижда създаването на регистър на тютюнопроизводителите, както и на прекупвачите. Така ще бъдат намалени злоупотребите със суровия тютюн, от които държавата губи повече приходи, отколкото от нелегалните тютюневи изделия. В регистър влизат и лица, търгуващи с преработен тютюн. Предвидено е и създаването на браншови организации, които да се обединят в Национална камара по тютюна, която да регулира процесите.

От Движението за права и свободи разкритикуваха програмата на кабинета. Според зам.-председателя на Народното събрание Алиосман Имамов най-големият й плюс е всеобхватността, като отчете, че в нея са залегнали и идеи от програмата на ДПС. Според него обаче програмата е твърде хаотична и в нея липсват целеви индикатори за мониторинг на изпълнението.

"Най-важното е, че липсва финансова оценка - каква ще е цената на очакваните реформи и какъв ще бъде техният ефект", посочи Имамов. Йордан Цонев пък посочи, че страната е в реална опасност от влизане в "дългова спирала", но решение на този проблем в програмата няма. По думите му документът е просто "комплект от намерения", като посочи, че голяма част от икономическите теми са копирани от програмата на кабинета "Орешарски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай