Приятел на Станишев гледа 165 000 нарови дървета

Приятел на Станишев гледа 165 000 нарови дървета | StandartNews.com

Гърция е важна част от изпълнението на програмата, инициирана от Жан-Клод Юнкер - InvestEU. Планът е 500 млн. евро за 28-те страни членки на ЕС да привлекат общо 236 млрд. инвестиции. Гърция се надява на проекти за 1,2 млрд. евро, които да задвижат 3,7 млрд. вложения. "Инвестициите в Гърция бяха планирани така, че резултатите да бъдат видими за хората", казват от представителството на програмата в Гърция. Парите отиват в модернизирането на близо 20 училища в областта Атика, в завод за преработка на отпадъци в областта Козани, за Гранд хотел Хидрама в Драма. Последният добър проект е фабриката за производство на сокове от нар "Алфеос Роди". Как гърците успяват да направят завоя от производството на тютюн към хипермодерното отглеждане на нар, видя на място пратеникът на "Стандарт".

Добър приятел на бившия български премиер и евродепутат Сергей Станишев управлява успешна фабрика за производство и преработка на плодове от нар край град Пиргос на полуостров Пелопонес в Гърция.
Параскевас Параскевопулос е мениджър на "Алфеос Роди". Фирмата отглежда 165 000 дървета от божествения плод и произвежда 400 000 бутилки сок. Сега фабриката бутилира по 12 000 бутилки на смяна и преработва по 2,5 тона нар на час. "До края на 2019 г. тези цифри ще бъдат удвоени", казва Параскевопулос.

Предприятието успява да усвои общо 223,541 евро от Европейския фонд за селско стопанство и развитие на селските райони и от програма ЛИДЕР. Привлечени са 11 765 евро национално финансиране, както и 235 307 евро частни вложения. Допълнително за изграждането на фабриката са привлечени 705 917 евро, до общата сума от 1,176 млн. евро.

Цифрите изглеждат сухи - така, както устата пресъхва при отпиването на сладкия, но леко стипчив фреш от нар. Но идеята за изграждането на фабриката се ражда на събрание в древна Олимпия, която е на 10 км. от Пиргос. Проектът е на 59 вдъхновени работници, визионери, бизнесмени, дори професори от университета. В разгара на икономическата криза през ноември 2011 г. те решават, че депресията не ги убива, а им дава нови бизнес възможности. "Искахме да дадем колективен отговор на икономическите проблеми, да докажем, че обединението ще ни помогне да преодолеем кризата", казва пред "Стандарт" Параскевас Параскевопулос.

Той убеждава местните, че нарът е плодът на бъдещето. Така предприемачите в района зарязват досегашното си препитание - тютюна, и се насочват към малките дръвчета с големи червени плодове. "В последните години местните започнаха дори да изкореняват маслините, за да могат да садят нар", казва шефът на фабриката.
Новото предприятие привлича около 250 души, които започват да садят нарови дръвчета в овощните си градини. Общите обработваеми площи са около 2000 хектара. Около 450 души са заети в производството на нар и соковете от плода.

Фабриката разработва и свой дистрибуционен канал за разпространение на различните видове сокове.
"В момента продаваме плодове и сокове в Пелопонес и Атика. Вече имаме и 2000 точки за дистрибуция на едро на продуктите. Догодина ще увеличим тези точки до 5000 чрез собствена компания за дистрибуция", казва Параскевас. Фабриката планира да започне продажби в Европа и Северна Америка с нова гама от 12 продукта. Сред тях са 4 нови аромата на сока, както и микс от нар и алое вера, конфитюри и балсамов оцетен крем с нар.
Успехът на фабриката, която успява да привлече външни инвеститори и да спечели европейско финансиране, набира бързо скорост сред местното население, като вече е привлякло общо 235 акционери.

Гръцкото гостоприемство изглежда е пословично. Но друго е, когато те посрещне приятел на България като Параскевас Параскевопулос. Той първо кани гостите си край маси с бели покривки сред дръвчетата от нар - досущ като на гръцка сватба. След това поднася обяд отново на поляната. Специална изненада е дръвче с името и страната на всеки от гостите, което собственоръчно трябва да бъде засадено в градината. После всеки получава сертификат за засаденото дръвче и обещанието да получава роденото от дървото до 2022 година.

Но училият бизнес организация в Солун бизнесмен от Пелопонес не спира до тук.

"Аз съм добър приятел на Сергей Станишев и Елена Йончева. Станишев идва 3 пъти тук, когато беше в опозиция и накрая дори каза: "Параскевас, иде ми да захвърля политиката и да се отдам на градините с нар".

Като гледаш устрема и вдъхновението в очите на Параскевас, разбираш, че този човек може да те убеди да купиш и космически кораб. Но като видиш огромните плодове от нар, които накланят дръвчетата с тежестта си, разбираш, че приказките на този човек не са празнословие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай