Прибират стадата заради вирусен дерматит от Одрин

Прибират стадата заради вирусен дерматит от Одрин | StandartNews.com

Огнища на опасен дерматит по едрите преживни животни са регистрирани в Одрин, който е на около 7 км. по въздушна линия от България.

Нодуларениянт дерматит е характерна за Африка, но освен директно, се разпространява и индиректно чрез кръвосмучещите насекоми.

Заради реалната опасност в пограничните на Турция български региони, в областната администрация на Хасково беше свикана Областната епизоотична комисия.

Със заповед на областния управител ще бъдат свикани общинските епизоотични комисии и кметовете ще бъдат запознати с клиниката на болестта.

Освен това е разпоредено Областната дирекция на Агенцията по храните да извършва ежеседмични клинични прегледи на едрите преживни животни в стопанствата в общините, граничещи с Турция и Гърция. Полицията ще следи търговията и движението на едри преживни животни, които са забранени.

Болестта засяга само говедата и домашните биволи. Основните прояви на клиниката са температура, появата на секрети и последващи обриви по цялото тяло на животното. Наблюдава се възпаление на вимето и доенето става почти невъзможно заради болката, което пък носи икономически загуби на стопаните.

Смъртността на заразените животни не е голяма, като най-често е около 50 % при младите животни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай