Порожанов: Над 80% от проектите за инвестиции са за земеделска техника

Порожанов: Над 80% от проектите за инвестиции са за земеделска техника | StandartNews.com

Над 80% от договорените проекти по първия прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са свързани със закупуването на земеделска техника. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов при откриването на десетото издание на Международното специализирано селскостопанско изложение БАТА АГРО 2017 на летището в Стара Загора. По думите му, при втория прием по подмярката, който в момента се обработва, ситуацията е идентична.

Порожанов допълни, че един от основните приоритети на министерството е по-голяма стабилност в доходите на българските фермери и инвестирането в модерна селскостопанска техника е от голямо значение за това. До края на този програмен период фермерите разполагат с 5,4 млрд. евро за директни плащания. Отделно в периода 2014-2020 г. за България са предвидени около 2,3 млрд. евро за мерки по Програмата за развитие на селските райони.

Министърът подчерта, че е много важна темата за бюджета в новия програмен период. „Многогодишната финансова рамка, която се надявам да бъде подготвена до края на 2017 г., ще бъде без една водеща икономика-Великобритания. Това означава, че като цяло финансовите параметри и възможностите за разходи, ще бъдат намалени," заяви още Румен Порожанов.

В тазгодишното изложение участват 218 фирми, които са заявили участие на изложбени площи от 35 000 кв. метра. От тях над 1000 кв. метра са за сектор „Животновъдство", на който за първи се поставя акцент. Съпътстващата програма на събитието отново ще бъде с практическа насоченост спрямо бенефициентите по европрограми в земеделието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай