Овцевъд от Хасково подаде първия договор по “Млад фермер“ пред Танева

Овцевъд от Хасково подаде първия договор по “Млад фермер“ пред Танева | StandartNews.com

Първият комплект документи по новата Марка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани", наследник на програмата „ Млад фермер", бяха подадени от стопанин от Хасково.

На вписването в регистъра на кандидата в местния офис на ДФ "Земеделие" присъства лично земеделският министър Десислава Танева.

Засечката показа, че по електронен път подаването и приемането на бумагите се свежда до около 20 минути. Новата програма е с бюджет от 35 млн.лв.евро, а приемът е до 24 юли, посочи още министър Танева.

Министър Танева посочи, че друга новост, освен електронното подаване на документите тази година е и безвъзмездната помощ, която се оказва на кандидатите от експертите в местните офиси на Националната служба за съвети в земеделието в цялата страна.

Първият бизнесплан, подаден за финансиране е на 26 -годишният зооинженер от Хасково Мирослав Чилингиров. От май месец той има 115 овце, а чрез подпомагането от 25 000 евро, за което кандидатства има намерение да купи още 70 глави добитък и да модернизира стопанството си. Половината от тази сума Мирослав ще получи авансово при одобрение, а останалата-след изпълнението на бизнесплана.

По Програма „Млад фермер", която подпомагаше младите стопани при стария програмен период, има сключени 5685 договора. 80 % от сключените договори за около 285 млн.лв. по нея са разплатени.

От старата Програма за развитие на селските райони близо 16 000 проекта по различни мерки и заявление по различни схеми са изготвени от НС съвети в земеделието. Одобрените проекти от тях са над 14 000.

„Смятам че НС за съвети в земеделието ще покаже в този програмен период наистина потенциала, който има и ще бъде партньор за успеха в кандидатстването на фермерите" посочи земеделският министър.

Тя изнесе данни според, които всеки похарчен лев за разходите, които Службата е направила за подготовка на документи, е донесъл 45 лв. приходи от подпомагането на земеделските производители, на които са подготвени съответните документи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай