От "Земеделие" докладват на прокуратурата за нарушенията

От "Земеделие" докладват на прокуратурата за нарушенията | StandartNews.com

София. Доклад за работата на досегашното ръководство на Държавен фонд "Земеделие" ще бъде даден на прокуратурата, заяви министърът на земеделието Димитър Греков. "След избора на новия директор Атанас Добрев с моя заповед беше разпоредено да се направи снимка на фактическото състояние на ДФЗ.

При проверка в кабинетите на предишния изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" Мирослав Николов и бившия зам. изпълнителен директор Виолета Александрова са открити 3593 неподписани документа, сред които 2000 забавени проекта", каза Греков. В тази връзка е изготвен доклад от 180 страници, в който са описани всички нарушения. Докладът ще бъде предаден на прокуратурата, заяви министърът.

Греков посочи, че експертите са си свършили работата по задържаните 2000 проекта, но те са били умишлено забавени от предишното ръководство на фонда. Земеделският министър допълни, че в административното деловодство на Фонда са били запазвани номера. Той не изключи вероятността това да е било правено, за да се изнудват земеделски производители. Забавените проекти ще бъдат преразгледани от новия екип и до два месеца ще бъдат подписани, ангажира се министър Греков.

Новият изпълнителен директор на ДФЗ Атанас Добрев заяви, че за 4 дни са раздадени 15 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони. Одобрени са 84 тръжни процедури на общини, кандидатстващи по мярка 321 и мярка 322. В ДФ "Земеделие" ще се направи приемна, в която на ротационен принцип ще участват всички експерти от фонда и ще дават информация на всички заинтересовани лица, подчерта Атанас Добрев. В дългосрочен план мобилни екипи от ДФЗ ще обикалят по областите и ще се срещат със земеделските стопани. Целта е навреме да се изчистват грешките, които се появяват в работата на земеделците. Много от тези грешки са свързани с непознаване на работа с европейските фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай