07:55 ч.

09.08.18

2 мин.

0

0

0

Очакват по-ниска зърнена реколта тази година

от редактори |

Очакват по-ниска зърнена реколта тази година

По-ниска зърнена реколта се очаква в разгара на жътвената кампания тази година. По-ниските добиви обаче са съпроводени с по-високи цени на зърното на световните борсови пазари. Лошото време от последните седмици е намалило и качеството на пшеницата, съобщава Дарик.


„Зърненият баланс е стабилен, има достатъчно пшеница и за потреблението в страната, и за износ", коментира в интервю за радиото изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ася Гочева. Анализаторите изчисляват обаче, че по-високите цени на пшеницата, както и промяната в цените на петрола и природния газ, могат да доведат и до поскъпване на хляба.


По-ниска реколта от жътва 2018 се наблюдава не само у нас, но и в цяла Европа, обясни изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ася Гочева: "Жътвената кампания е почти приключила навсякъде в страната. Може би има около 1-2% площи, които все още не са ожънати. Тази жътвена кампания беше доста усложнена заради метеорологичните условия през последния месец и половина - с доста интензивни и продължителни наднормени валежи, които не позволиха земеделските стопани да приберат навреме реколтата си от пшеница, вследствие на което имахме влошаване и на качеството, освен това чисто техническо забавяне на изпълнение на агромероприятието".


По-високите цени ще се отразят по веригата от полето до масата. "Имаме вече над 20% повишение на цената на пшеницата към днешна дата спрямо предходната година. Тя се движи от порядъка на 350 лева на тон хлебна пшеница, на пристанище. А фуражната пшеница, която е с по-ниско качество, се търгува на цена около 300-310 лева за тон. Ценовите нива са доста динамични, така че в дългосрочен план, ако продължим да наблюдаваме такава възходяща тенденция в ръста на цената на пшеницата, не можем да изключим възможността това да се отрази и на цената на хляба. Имайки предвид, че и от септември има очаквания за поскъпване на енергоносителите, които са също ценообразувател и детерминанта на себестойността на хляба, да не плашим хората, но можем да бъдем подготвени за едно евентуално покачване", предупреди Гочева.


Предстои и прибирането на реколтата от слънчоглед и рапица.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент