Облекчени кредити за над 639 хил.лв за земеделски производители

Облекчени кредити за над 639 хил.лв за земеделски производители | StandartNews.com

Националният гаранционен фонд е подкрепил четири проекта по програмата за развитие на селските райони в областта

Враца. Земеделски производители от област Враца с проекти по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. са взели четири облекчени кредита от търговски банки в размер на над 639 хил. лв. с подкрепата на Националния гаранционен фонд (НГФ). Това стана ясно във Враца по време на среща за разясняване на възможностите, предоставяни от Гаранционната схема по ПРСР.

„Всичките четири проекта в региона са по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства", съобщи Борислав Богданов, главен експерт „Връзки с наредители и бенефициенти" в НГФ. Той добави, че два от проектите са за оборудване на животновъдни ферми, един е в областта на зърнените култури и един проект е за пчеларство.

„От началото на месец февруари сме подкрепили 51 нови кредита за 27 млн. лв.", уточни Борислав Богданов. НГФ е издал гаранции по общо 266 кредита на бенефициенти и така е подкрепил отпускането на кредити в размер на над 118,8 млн. лева, допълни още той.

НГФ издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема. Издадените от Фонда 4 гаранции в област Враца са за над 490 хил. лв. Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г.

В събитието участваха още банкери и бенефициенти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства", 122 „Подобряване икономическата стойност на горите" и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти".

На 16 април се провежда информационна среща от 11.00 часа в читалище „Просвета" в село Хайредин, а през следващата седмица ще има разяснителни събития в Ловеч и Трявна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай