Нашенци напълниха полето в Северна Гърция

Долно Осеново

Нашенци напълниха полето в Северна Гърция | StandartNews.com

Българи са основната работна ръка в селското стопанство на Северна Гърция. Хиляди нашенци, най-вече от Пиринския край, се грижат за нивите в областите Серес и Солун. В повечето населени места в региона основният поминък е земеделието. В последните години обаче младите гърци не щат да хванат мотиката и лопатата. Затова се вземат за сезонни работници много български работници. Те се трудят основно по тютюневите ниви, но помагат и за прибирането на памука, на житните култури, на картофите, на гроздето и на други овошки. Надницата им най-често е между 20 и 30 евро на ден, като много от работодателите осигуряват безплатно спане и храна за нашите гастарбайтери.

„Все повече се търсят и животновъди, тъй като близо до границата ни има десетки ферми. Най-често българи се цанят при гърците за пастири и общи работници. Те са там през цялата година, идват си тук само за празници. Докато земеделските работници се прибират през октомври след прибирането на селскостопанската продукция", казва кметът на село Долно Осеново Бисер Сигменов.

Гурбетът на нашенците по гръцките ниви пък доведе до криза за работници по полето в Пиринския край. В разгара на сезона много земеделски производители се чудят откъде да намерят работна ръка, за да успеят да обработят и приберат земеделската реколта.

Проблемът за родните земеделски производители е, че тази година рекорден брой земеделци отидоха на гурбет в Гърция. Тези, които са работливи, предпочитат да отидат в южната ни съседка за 2-3 пъти по-високи надници. Тук остават ромите и мързеливите, които искат много пари, но за малко свършена работа, смятат животновъди и земеделски производители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай