Надпревара за 125 млн. евро от Брюксел

Надпревара за 125 млн. евро от Брюксел | StandartNews.com

София. Засегнатите от руското ембарго земеделски производители ще трябва да се надпреварват за компенсациите от Брюксел. Първите по време ще са първи по право да получат част от 125-те млн. евро, които отпусна Европейската комисия. Това става ясно от разпространената информация за начина, по който ще се разпределят средствата. Помощта ще се отпуска за изтегляне на продукти от пазара, за оставянето им на полето или за бране на зелено. Две трети от сумата - 83 млн. евро, ще са отделени специално за ябълки и круши, а останалите 43 млн. евро ще си поделят производителите на домати, моркови, бяло зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, меки плодове, десертно грозде и киви. Компенсациите ще се дават на база предварителни заявления за тяхното прилагане от страна на производителите, въз основа на които държавите членки изпращат текуща информация на Комисията за очакваните разходи. При изчерпване на бюджета, държавите членки спират приема на заявления. Фермерите могат да получат компенсации до 100% от загубите си, ако са членове на организация на производители. Ако кандидатстват индивидуално за компенсациите, могат да вземат до 50% от претърпените щети. Абсолютно всички заявления за подпомагане, подадени от производители, които не са част от организация, трябва да бъдат проверени, преди да се одобрят заявките им за подпомагане, става ясно от текстът, публикуван на сайта на земеделското министерство.

Прибираме двойно по-малко грозде

Двойно по-малко грозде ще бъде прибрано тази година. Очакваната реколта е от около 200 000 тона грозде, съобщи земеделският министър Васил Грудев при откриването на тазгодишната гроздоберна кампания в пазарджишкото село Черногорово. Миналата година лозарите набраха над 360 000 тона. Заради маната обаче тази година много от гроздовете изсъхнаха, а тези, които бяха спасени, са далеч по-скъпи заради нуждата от непрекъснато пръскане срещу болести и вредители, твърдят производителите. Това обаче няма да се отрази на крайната цена на гроздето и виното смятат от земеделското министерство. "Пазарът на вино няма да се повлияе от неблагоприятните климатични условия", каза земеделският министър Васил Грудев в Черногорово. По негови данни от реколта 2014 ще бъде произведено около 140 млн. литра вино. Износът на страната ни от януари до юни пък е бил близо 23 млн. л. Регистрираните винопроизводители в България към момента са 230, съобщи още министърът. По негови данни засадените винени лозя на територията на страната са 60 299 хектара, а общо производствения потенциал е 80 252 хектара.

Осем лева за кило лимони

Лимоните удариха рекордна цена от осем лева за килограм на дребно. На едро килото се предлага за 5,18 лв., показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Киселите плодове са най-поскъпналата стока през последната седмица, показва справката на комисията. Цената им е скочила с близо 25 на сто. Лимоните поскъпват плавно през последните месеци. Те бързо стигнаха от 2,50 до над 5 за кило на едро. Проблеми с реколтата в големите страни производителки са основните причини за това. След рязкото поевтиняване от над 30% доматите започват леко да поскъпват и достигат цена от 80 ст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай