На пазара само 5% от доматите са био

На пазара само 5% от доматите са био | StandartNews.com

Делът на биозеленчуците е прекалено малък и незначителен на пазара - около 1-2%, каза за "Стандарт" Пламен Драгнев, председател на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители. Става въпрос за сертифицирана продукция, притежаваща всички документи, а не такава, която се рекламира като био, защото е расла в дворове, обясни той. Най-много на пазара на биозеленчуците са биодоматите и биокраставиците. "Ако говорим за общия пазар на домати, делът на биодоматите е от порядъка на 5%. Такава вероятно е ситуацията и при краставиците", обясни председателят на асоциацията.

99% от отглежданата у нас биопродукция е за износ - основно за страните от Западна Европа, най-вече Германия, Франция и Австрия. Там културата да се използват чисти и екологични продукти е доста добре наложена, а и имат тази финансова възможност, казва Пламен Драгнев. Според него в България все още нямаме възможности да плащаме по-скъпата цена на биопродуктите. Цената им е доста по-висока от тази на конвенционалните плодове и зеленчуци.

"Най-често срещаният вариант е когато дадена продукция се рекламира като отглеждана в двора на къщата, неторена, непръскана, а реално не е така и никой не може да го гарантира. Това са търговски трикове", казва Пламен Драгнев. Цената на българските продукти, които се рекламират като биологични, е около 2 пъти по-висока от цената на конвенционалните. В чужбина разликата в цената на биопродуктите спрямо конвенционалните не е толкова висока и достига 30-50%. В България тази надбавка в цената е твърде висока най-вече заради това, че пазарът на екологична продукция е много малък, смята Драгнев.

"Специално при орехите се получи един бум, който ще се усети следващата или по-следващата година. В последните 2-3 години има много създадени трайни насаждения, и то предимно черупкови и най-вече орехи. Но докато стъпят в плододаване, ще мине известно време. Тяхната продукция вероятно също ще бъде експортно ориентирана и може да не се усети толкова на нашия пазар", обясни Пламен Драгнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай