Млекопроизводители: 2014 г. бе тежка за бранша

Млекопроизводители: 2014 г. бе тежка за бранша | StandartNews.com

Отминаващата 2014 г. бе изключително тежка за бранша. Това заявиха млекопроизводители от Благоевградско пред БНТ. По това време на миналата година в хладилните камери стока почти не е имало, а сега тонове продукция стоят и няма кой да я купи, показва тяхната равносметка.

Заради голямото предлагане на млечни продукти на пазара, българските, които са истински и с доказано качество, но малко по-скъпи, трудно се продават, обяснява Костадин Велев от Разлог, който има предприятие за производство на мляко, сирене и кашкавал, а от 3 години отглежда и крави. Той пресмята, че около 11 тона от овчето сирене и кашкавал в хладилните камери ще останат непродадени.

"Тази година заради руското ембарго ли, заради безпаричието ли, много е тежка годината, такава тежка година не сме имали", коментира Велев.

Най-голямата болка на млекопроизводителя, който във фермата си има над 130 крави е, че не може да получава субсидия от държавата за референтния период, който е само за ферми, създадени през 2009 година, обясняват от бранша.

"Много има такива случаи, които без животни получаваха досега субсидии и това е смешно какво правим и как да стимулираме някои да гледа животни той като не получава и тая субсидия...", казва още Костадин Велев.

За млекопроизводителите остава надежда, че новата година ще бъде по-успешна и те ще могат да си продадат всичката стока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай