Млекари: 100 млн. лв. ще ни спасят от фалит

Млекари: 100 млн. лв. ще ни спасят от фалит | StandartNews.com

Браншът иска защита на родното производство с данък върху вноса

100 млн. лв. са необходими на млекопроизводителите, за да не се стигне до фалити в сектора. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air председателят на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров. По думите му 15% от загубите в бранша са заради наложеното руско ембарго за внос на храни от ЕС. От бранша настояват за по-строг контрол по границите и хранителните магазини, за което според него държавата има ресурси и институции.

Вносът на млечни продукти от ЕС е със силно занижени цени и ниското качество е основният проблем в сектора, изтъкна още Зоров. Според него е недопустимо едва 35% от храните по магазините да са българско производство. Зоров посочи, че Румъния сваля ДДС на храните от 24% на 9% като мярка срещу загубите заради руското ембарго. Той изрази опасение, че субсидиите отново ще отидат при хора, които нямат нито едно животно, защото принципът на европейската субсидия е да се дава за произведена земеделска продукция, а при нас този въпрос не е решен.

Изкупната цена за 1 литър мляко е паднала на 35 ст., каза Танчо Колев от Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите, като допълни, че цените са започнали да се понижават от октомври насам. По думите му отпадането на млечните квоти от 1 април досега не е оказало влияние върху цените у нас.

Според Танчо Колев е необходимо държавата да предприеме драстични мерки, като забрани вноса на млечни продукти или им сложи данък. От сектора предупредиха, че ако не се изпълнят исканията им и не се вземат по-сериозни мерки срещу вносните дъмпингови продукти, ще блокират границите. Млекопроизводителите искат и среща с премиера Бойко Борисов с настояване за непопулярни мерки и допълнителни средства, които да "запазят сектора".

Договорите за изкупуване с минимален срок от 6 месеца

Договорите за изкупуване на мляко трябва да са безсрочни или със срок от поне 6 месеца. Това е една от мерките, които са предприети за защита на фермерите заради отпадането от 1 април на квотите в ЕС за производство на мляко. Наредбата за договорните отношения в сектора на млякото беше приета в края на януари, но има срок от три месеца, в който договорите за изкупуване на мляко трябва да се приведат в съответствие с новите изисквания.
ДФ "Земеделие" започна прилагането на схемата "Договорни отношения в сектора на млякото", съобщиха вчера от Министерството на земеделието.

Целта е да се уредят търговските взаимоотношения между производители на сурово мляко и изкупвачите на тяхната продукция. Така се дава възможност да се въведе нов механизъм за регулация на пазара след отпадането на квотната система, коментират от министерството.

По схемата се изисква производителите на сурово мляко от всички видове (краве, козе, овче и биволско) да сключват договори с първия изкупвач на продукцията им, като се дава възможност за пряко договаряне на изкупната цена на млякото, графика на доставките, начина и срока на плащане и други условия, посочени в наредбата за прилагането й. Срокът на договорите за доставка може да бъде срочен или безсрочен, като минималният им срок, за който той трябва да бъде сключен, е 6 месеца.

След извършване на договарянето задължение на изкупвачите е да подадат заявление, с което да се регистрират в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие". Срокът за подаване на заявлението е до 14 дни от сключването на договора. Производителите на сурово мляко от своя страна могат да проверят дали подписаните договори са регистрирани, като поискат тази информация в писмена форма от ДФЗ-РА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай