Минаваме на фараонска сол

Минаваме на фараонска сол | StandartNews.com

Проливните дъждове съсипаха реколтата, чакат 5 пъти по-слаба продукция

До няколко месеца може да ръсим салатите и гозбите с египетска сол. Причината е, че проливните дъждове и последвалите наводнения през лятото съсипаха реколтата на "Черноморски солници", признаха от фирмата. Най-смелите очаквания са продукцията да падне 4-5 пъти. Бургаското предприятие добива средно по 40 хиляди тона годишно, но сега прогнозите са за максимум 10 хиляди тона.

"Продукцията тази година ще е много слаба заради дъждовете. В най-добрия случай се надяваме да извадим 10 хиляди тона, но може да са и по-малко. Ако пък се случи септември да бъде дъждовен, може изобщо да нямаме никакъв добив. Водата просто ще размие солта и ще я втечни", обяви главният технолог на "Черноморски солници" Деян Томов. Той си спомня, че последната година с подобни слаби добиви е била 2004 година. Бургаското солодобивно предприятие държи 30% от пазара в страната. Дефицитът обаче ще бъде компенсиран с по-голям внос и няма да се отрази на цената.

"Вероятно ще се наложи и ние самите да внасяме сол, за да запълним недостига. Основните доставки у нас идват от Египет, Израел и Тунис", коментира Томов. Солодобивът край Бургас започва от 1 септември. Ако времето се задържи сухо, "жътвата" ще приключи в края на октомври.

"Черноморски солници" подготвят да извадят нов продукт на пазара с името "Фльор дьо сел". Той представлява нерафинирана морска сол, изцяло натурална и без никаква обработка. "Фльор дьо сел" съдържа бетакаротин, ценни микроелементи и почти цялата Менделеева таблица. Заради лошата реколта обаче биосолта ще се появи на пазара най-рано догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай