Кризата не лови гръцкия домат

Кризата не лови гръцкия домат | StandartNews.com

Бизнесмени от южната ни съседка се молят банките да отворят, за да плащат заплати у нас

Гръцкият домат кризата не го лови. В това се убеждават зеленчукопроизводители в Пиринския край, които не могат да се преборят с некачествения внос от южната ни съседка. Те са категорични, че трябва да се сложи край на вкарването в страната ни на бракувана стока. В Гърция отиват наши роми, които пълнят бусовете с бракувана продукция. Вземат я почти на безценица, много често без никакви придружаващи документи. "Как е възможно 1 килограм домати да влиза в страната ни от Гърция, фактуриран на цена от 5 евроцента!? сигурно го вземат за 10-12 евроцента, но го фактурират на по-ниска цена, за да плащат по-малко ДДС. Истината е, че гръцките домати убиват бранша ни, принудени сме да продаваме на безценица", твърди председателят на Сдружение "Югозапад" Георги Кафтанов. Той се закани, че зеленчукопроизводителите сами ще организират патрули, които да обикалят пазари и тържища в търсене на некачествена и нередовна стока. При установяване на нарушения ще подават сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. Те настояват за засилен контрол от НАП и Агенция "Митници" на гръцкия зарзават. Защото само амбалажът за 6 килограма домати струва половин евро. "Това означава, че цената само заради касетките тръгва от 15-16 евроцента за килограм. А те го фактурират на 5 евроцента и на никой от контролните органи не му прави впечатление. Заради евтиния гръцки домат на борсата в петричкото село Кърналово цената на родния домат се срина. Продава се за 40 стотинки за килограм, а себестойността му само до брането е поне 55-60 стотинки, говоря за домати, които растат в оранжерии, които не се отопляват", казва още Кафтанов. Дори розовият домат на тържището в Кърналово се продава за 80-90 стотинки, а реалната му цена трябва да е от 1,30 до 1,50 лева за килограм.

Гръцки бизнесмени, които имат фирми у нас, пък се молят банките в родината им да отворят по-скоро, за да могат да плащат заплати на служителите и работниците си. "Голяма част от маслините, които обработвам в Благоевград, ги пласирам в Гърция. Сега обаче получателите на стоката ми не могат да ми платят, защото нямат достъп до банките. Мога да платя заплати най-много този и следващия месец, после няма откъде", признава бизнесменът Йоанис Козас.

През последните 1-2 седмици се налага негови камиони да возят маслините до южната ни съседка, тъй като тамошните фирми трудно намират гориво, пък и така им излиза по-евтино, тъй като цените у нас на бензина и нафтата са по-ниски. Скоро ще има проблем с намирането на гориво за извършване на курсовете в Гърция, смята Козас.

Хотелиери в курорта Банско пък са притеснени от възможен отлив на гръцки туристи заради невижданата криза в южната ни съседка. "По традиция лятото не идват много групи, но зимата разчитаме на комшиите. Миналата зима се усети чувствително отсъствието на руснаците, ако намалеят и гърците, ще бъде трудно за бизнеса", коментира Янка Рахова, която стопанисва хотел в града под връх Тодорка. През летния сезон съседите идват в Банско организирано на СПА почивки през уикенда. Заради банковата криза обаче има отлив в последните седмици. Подобна е ситуацията и в Мелник, който е любима дестинация за почивка на туристите от южната ни съседка. "Вече няма автобуси с туристи", призна Иван Гърчев, собственик на заведение в най-малкото ни градче. Притеснения има и сред бизнеса в Сандански. "Надяваме се кризата бързо да отмине, в противен случай ще има негативни последици за туризма у нас", твърдят хотелиери в курорта. Те обаче не вярват, че ще разчитат наесен на работна ръка от южната ни съседка, ако там нещата се влошат. Няма как да дойдат гърци да се трудят тук, след като нашите заплати са доста по-ниски от тези в страната им. Решат ли да ходят в чужбина, ще изберат Западна Европа, казват собственици на хотели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай