Кметове с акция "договор за тютюна"

Кметове с акция "договор за тютюна" | StandartNews.com

Благоевград. Хиляди тютюнджии в Неврокопския край все още нямат сключени договори с фирмите за изкупуване на продукцията. По-малко от половината тютюнопроизводители имат гаранция, че ще продадат произведените количества "зелено злато".

"Такова нещо не е било никога. В средата на годината сме, а нямаме договори. В паника сме, даваме си здравето на полето от сутрин до вечер всеки ден, а накрая може да не получим нищо за труда си", жалват се тютюнджии от сатовчанското село Кочан.

Председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн и кмет на община Сатовча Арбен Мименов увери, че той и колегите му ще направят всичко възможно, за да решат проблема. За целта те тръгват на спешни срещи с ръководствата на фирмите, които изкупуват тютюн. "Новият закон за тютюна така и не бе приет, а в него бе предвидено да се защитят правата на производителите. Сега ние ще трябва да подкрепим земеделците и да не позволим да ги разиграват фирмите с цените на продукцията и със сроковете за изкупуването", заяви Мименов. Отношението на фирмите към производителите беше показателно при последната кампания. Ако фирмата има 100 договора в едно село, изкупува тютюна по 25 от тях и си тръгва без обяснения, допълни той.

Тази година има много засят тютюн, но дъждовете и големите температурни амплитуди са предпоставка за различни болести по растенията. Дават се двойно повече пари за препарати. Кметовете на общини в Неврокопския край са пратили емисари във всички населени места, за да установят колко са тютюнджиите без сключени договори. След това управниците ще проведат срещи с фирмите, които изкупуват тютюн. "Ще търсим решение на проблема, тъй като хиляди стопани разчитат само на доходи от тютюнопроизводството", увери Мименов. Ако не се намери решение, изкупната кампания в края на годината ще бъде съпроводена от протести и недоволство, от гражданско неподчинение, заканват се тютюнджиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай