Кметове избират гардове за лозята

Кметове избират гардове за лозята | StandartNews.com

Кметове на населените места в района на санданското село Катунци подеха кампания за набиране на мераклии да охраняват хилядите декари лозови масиви в региона. Управниците събират доброволци сред местното население, които да пазят насаждения от крадци. Желаещи не липсват, но в доста селища има само възрастни мъже, което е проблем, сподели кметът на село Враня Валери Попов. Той и колегите му трябва да изберат поне по три патрулни двойки, които да обикалят лозята на стопаните и да ги спасят от набезите на апашите.

„Доброволците знаят, че са длъжни да са на режим. Не бива да прекалявт с пийването на алкохол, защото носят голяма отговорност. Първо тук въведохме опълчението, за да опазим нивите и лозята си. От 2004 година това се прави и в село Катунци, както и в другите селища в региона", твърди Валери Попов.

През деня пъдари ще следят за реколтата. Но през нощта охраната ще се осигурява от двойка яки мъже. Ще им помагат и служители на Гранична полиция. Аз също съм на повикване, ако хванат крадци, издава кметският наместник.

Гардовете на лозята ще са на полето до 1-2 седмици. За членове на доброволния отряд се избират здрави мъже, които имат солидна фигура, но и могат да тичат бързо. Те ще бъдат инструктирани как да реагират при залавяне на крадци. „Трябва да се обадят на съответния кмет, на полицията и на Гранична полиция. Нашите охранители няма да се саморазправят с апашите", увери селският управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай