Кметове и тютюнджии искат по-ясни правила

Кметове и тютюнджии искат по-ясни правила | StandartNews.com

Нови совалки за промени в Закона за тютюна започнаха кметове и тютюнопроизводители. Това разкри кметът на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов. "Имаме подкрепата на земеделския министър Десислава Танева. Целта ни е да гарантираме правата на тютюнджиите. За да не се определят условията в изкупната кампания само от фирмите", каза Мименов.

Сред най-важните промени са фиксиране на начало и край на изкупната кампания. "Защото в момента идва фирма и предлага цена от 4 лв. за кг. Представителите й казват, че другите фирми няма да дойдат и отчаяните стопани продават на безценица продукцията си", уточни кметът.

Той и останалите ще настояват и за срокове, в които да се сключат договорите - до края на януари. Важна поправка е и осигуряването на държавен експерт по тютюна, който да може да се намесва при спорове между производители и търговци.

"При определени минимални качествени изисквания по сортовете тютюн ще се знае какво качество е реколтата. Спазени ли са, фирмата няма как да ги ощети, ако има експерт от държавата", обясни Арбен Мименов. Стопаните искат и премахване на неплатимите количества, които тази година стигнаха до 12%. По този начин реалната изкупна цена пада още по-надолу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай