Игра на инат за гроздето

Игра на инат за гроздето | StandartNews.com

Пороите и градушките свиха реколтата наполовина
Лозарите искат до 1,30 лв. за кило, избите не дават повече от 90 ст.

Идва видовден за гроздето. Тази година реколтата беше ударена от порои, градушки и болести, а лозарите платиха скъпо, за да опазят стоката си. Готови ли са обаче винарите да купуват на високи цени и какъв ще е пазарът тази година?

Игра на инат за гроздето започна още преди старта на кампанията за прибирането му. Лозарите настояват, че няма да дадат евтино стоката си. Винарите обаче са категорични, че няма да плащат скъпо за грозде, защото в избите им и без това залежават бутилки от миналата година. И двете страни имат своите аргументи. Себестойността на гроздето се вдигна сериозно тази година заради проливните валежи и градушките, които наложиха двойно и тройно повече пръскане с препарати срещу вредители и болести. Реколтата пък падна двойно заради лошото време до около 200 000 тона. Това също е факт, който потвърди и земеделският министър Васил Грудев. Цената обаче се определя от търсенето и предлагането, казват винарите. Предлагането е свито, но и търсенето не е кой знае колко голямо, твърдят собствениците на изби. Заради свитото търсене и кризата в Украйна много от стоката на винпромите залежава от 2013 г., разказа Пламен Ангелов от "Вини". Според него избите няма да купуват на всяка цена, още повече че повечето винпроми имат собствени насаждения, които са в добро състояние.

"Чува се за някакви смешни цени, при които няма как да подарим продукцията си. Не може да си дадем широката мелнишка за 40-45 ст. за килограм, а мерлото и кабернето за 55-60 ст. Затова ли цяла година се трепем по лозето и плащаме за поливки, торене, оране", гневят се лозарите от Пиринско. Според тях оцелялата реколта е качествена, тъй като температурите бяха много високи през лятото и плодът е натрупал достатъчно захарност. Те се заканват, че ако цените останат ниски, ще подаряват гроздето, а в краен случай ще го изсипят в реката. Реколтата и в Старозагорско е ударена от капризите на времето и там очакват до 40 на сто по-малко грозде от 2013 г. Това разказва потомственият лозаро-винар Георги Сяров. От години той стопанисва неколкостотин декара лозя в Чирпанско, има и малка бутикова винарна в Яворово. Тази година освен обичайната мана лозята са нападнати и от още по-страшния оидиум, или брашнеста мана или пепелница, както я нарича народът. От нея зърната на гроздето се пукат и загниват или буквално изсъхвали на лозовата пръчка. Въпреки това обаче реколта в района има, а за нея лозарите отсега прогнозират двойно поскъпване спрямо миналогодишните цени от 40-50 ст. за кило. Червените сортове пък нямала да паднат под 1,20-1,30 лв. кг. Винпромите обаче смятат, че тези цени са твърде високи. Нормално е белите сортове да са около 70 до 90 ст. за килограм в зависимост от качеството, казват винарите. Те са готови да платят до 90 ст. за червено грозде.

Половината вино се прави в мазето

Половината от гроздовата реколта ще отиде в бъчви в мазетата на хората, прогнозират производителите. Всяка година, независимо дали е добра или лоша за лозята, само около 50 на сто от гроздето се изкупува от винпромите. Останалите количества се взимат от домашни майстори, а по-лошото - от производители, които продават вино и ракия нелегално, твърдят собственици на изби. Лозарите предпочитат да продават на големите винпроми, защото пласират наведнъж стоката си, но тази година ще се радват и на домашните майстори, разказват собственици на масиви от Източна България. Освен че купуват по-малко, хората, които взимат грозде, за да си направят домашно вино, не са готови да плащат добра цена. По-скоро правят компромис с качеството на гроздето, за да го вземат по-изгодно. От лошо грозде обаче не става хубаво вино, предупреждават майсторите.

За да може колкото се може по-малко грозде да стигне до нелегални казани и да се намали до минимум нерегламентираното вино по пазарите и тази година се предвиждат масирани проверки на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Митничарите и данъчните също са в пълна готовност да ловят контрабанда, за да попълнят сериозната дупка, която се е отворила в държавната хазна, най-вече заради несъбрани ДДС и акцизи.

Македонски бутилки за едно евро

Масово се внасят македонски и други чужди вина, чиято себестойност е под 1 евро за литър, разказват собственици на изби. Тези напитки са по-евтини, но не и по-качествени от родните, купуват ги заради ниската цена, уверяват производителите. Според тях обаче най-лошото е, че до магазините, т.е. до крайния потребител достига вино, което е менте. "Няма как 1 литър истинско вино да струва под 2 лева. Цена под 3-4 лева за литър означава само едно - тази напитка е компрометирана, в нея има химия. А това е опасно за здравето на хората", твърдят познавачите. Производителите настояват за по-здрава ръка от страна на държавата, за да се пресече търговията с вино и ракия менте, както от чужбина, така и от нерегламентираните казани.

Най-слаби добиви от десет години

Повече от 10 години отглеждам грозде, но такава година не помня. Гроздето съхне на салкъм, няма да можем да откъснем даже за ядене и трябва да купуваме. Това разказва Георги Николов, който има масив в района на Кърджали. Стопанинът обяснява, че има основно памид и димят. Специално неговото лозе е пострадало от градушките след 24 май. Но и другите собственици се оплакват. Наложило се да направят до 10-на пръскания при нормално 3 - 4 пъти на сезон, но пак не успели да спасят реколтата от маната. Влажното време и оптималните температури благоприятствали разпространението на мана по лозята. Поразени са и асмите в дворовете. Георги Иванов не е решил още дали ще купува грозде за вино от Ивайловградско, защото и там масивите били сериозно засегнати.

"Ще изчакам, ако цената падне и мога да си позволя, ще взема, за да направим домашно вино", споделя още кърджалиецът, който се слави с чудесен червен елексир.

Ракия от праскови вместо от чепки
Заради руското ембарго плодовете са много и евтини

Ракията от праскови е хит тази година. Заради слабата реколта от грозде дори типично лозарски райони залагат на плодовете за домашния алкохол. Само 10% от гроздето в община Стралджа, известна с най-високия добив на грозде в Източна България, става за ракия. Затова местните са започнали да изкупуват праскови, показва проучване на "Стандарт" в селата на общината. По традиция при нас ракията е само гроздова, известни сме с стралджанската мускатова. Тази година обаче гроздето ни е унищожено, въпреки многото пръскане с препарати, оплакаха се местните производители.

Прасковите пък са много, но нямат пазари в чужбина след като най-големият в Русия затвори врати за българските производители, разказват земеделците. За да съхранят традицията на домашната ракия, те купуват омекнали праскови от селата около Сливен. Само сме чували за плодовата ракия, а сега се налага да я опитаме, казаха стралджанци. Не по-различна е ситуацията в районите на Сливен и Нова Загора. "90% от гроздето ми е унищожено, въпреки че съм го обработвал нееднократно по всички правила на науката", заяви пред "Стандарт" Георги Пенков, който има петстотин декара лозови масиви в района на Сливен. "В момента събирам Траминер, от който добивът е сто и шестдесет килограма на декар. За сравнение ще кажа, че миналата година същите лозя дадоха между осемстотин и хиляда килограма от декар Траминер. Напълно е унищожено гроздето от сортове Мерло и Каберне, от което миналата година добивах близо тон на декар", каза Георги Пенков. Нито един винзавод в района не е започнал да изкупува грозде. Според запознати заводите имат резерви от миналата година. Не е изключено да внесат шира от Македония. Частници започнаха продажбата на грозде. Най-търсеното за ракия Мускат Отонел върви по левче за килограм, а останалите сортове се продават по 70 ст. Какво ще стане, когато на пазара излязат и винзаводите обаче, все още няма яснота.

Наеха ловци за охрана

Кметът гигант на санданското село Враня Валери Попов осигури въоръжена охрана на лозята. Патрулите пазят над 3000 декара лозови масиви в региона. Мераклии не липсваха, напливът бе голям, избрах най-добрите, увери селският управник, който тежи над 150 кг. Той предупреди крадците да не припарват до селището, тъй като във всяка патрулна двойка има по един ловец, който е въоръжен. На доброволците помагат и служителите на Гранична полиция. През цялото денонощие има осигурена охрана от две двойки доброволци, а дежурството е 12 часа. "Градушките, многото дъждове и болестите съсипаха между 50% и 80% от нашата реколта. Няма да позволим и малкото останало грозде да ни го "приватизират" апаши. Затова взехме необходимите мерки, пиле не може да прехвръкне", сподели Валери Попов.

Започват да берат по команда

Прибирането на реколтата във Видинска област ще е по команда. На общоселско събрание в Ново село бе решено първите гроздове да бъдат откъснати в края на септември, а кметът Георги Стоенелов, да издаде заповед за началото. Никой няма право да започне по-рано от другите.

Тази година и тук реколтата е слаба, оплакаха се лозарите. В момента гроздето от сортовете Гъмза и Каберне има само 12 градуса захарност. Надяваме се градусът да се вдигне до края на септември, признаха производителите. Според тях гроздето ще бъде прибрано за 10-тина дни.

Общината в Ново село се ангажира да издава сертификати за произхода на продукцията, която лозарите ще предлагат на винарни и домашни винопроизводители. Заради по-малкото грозде те очакват да бъде изкупена по-бързо от други години. Цената също ще е по-висока от минали години - всеки сорт трябва да започне от 1 лв. нагоре, смятат в Ново село. От 16 септември до лозята да бъдат разположени гардове, решиха още лозарите. Те отново наемат фирмата, която охранява лозята им от няколко години и добре познава местоположението им и възможностите за нелегален гроздобер. Охраната да бъде вдигната на 5 октомври, решиха собствениците на масивите.

Италианци купуват край Дунав

Италианци и тази година са решили да напълнят бъчвите си с българско грозде. Представителите на изби от Ботуша обикалят Русенско и Силистренско в търсене на качествено грозде на добра цена. Засега се изкупува само мускат, който е най-ранния сорт. Италианците предлагат по лев за килограм. Който иска да продава на тази цена, ще пласира добре стоката си, коментира Пламен Ангелов от "Вини". Според него обаче има производители, които настояват на цени от 1,10 - 1,20 лв. за кило, което е нереално високо. След седмица - две, като видят, че няма кой да купи на тази цена, най-вероятно ще свалят до по-нормални стойности, допълва Ангелов. Според него най-висока цена могат да очакват производителите на редки сортове грозде, като малбек например. Такива в страната има малко, но килограмът струва около 1,50 - 1,60 лв. Избите обаче са готови да го купуват, защото от това грозде стават качествени вина. Бутилка от тях се продава за 20 - 25 лв.

Еликсирите няма да поскъпват

Цената на виното и ракията няма да се вдигнат заради слабата реколта от грозде, твърдят производителите. Въпреки лошите добиви тази година, има сериозни запаси от миналата, когато гроздето беше по 20 - 30 ст. за кило. То обаче беше качествено и от него стана много и хубаво вино и ракия, от които има още.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай