Хората в община Сатовча разчитат на земеделието

Хората в община Сатовча разчитат на земеделието | StandartNews.com

Развитието на земеделието е приоритет в община Сатовча. Всяко второ семейство разчита основно или допълнително на работата на полето, за да си осигурява доходи. Затова ръководството и кметът Арбен Мименов се стараят да помагат и да решават проблемите в бранша. Обработваемата земя в региона е над 73 000 декара. Условията са благоприятни за отглеждането на тютюн, картофи, корнишони, боб и други земеделски култури.

Най-голям дял все още заема тютюнопроизводството, макар че в последните години има сериозен отлив заради ниските изкупни цени. Напоследък се засилва интересът към отглеждането на различни билки. Немалко хора се занимават и с гъбарство - собствено производство, както и със събиране на диворастящи гъби и горски плодове. Появи се и интерес към засаждането на домати и пипер, на овощни дървета – ябълки и сливи.

Кметът на Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн, отдавна призовава за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Управникът настоява родните производители да получат гаранции за начало и край на изкупните кампании, както и минимална цена на продукцията.

Според него трябва да се подкрепи тютюнопроизводството, защото дава много работни места, а в определени селища е единствено препитание за много семейства. Само така земеделските стопани ще останат в родните си места и няма да се стигне до обезлюдяване на населени места в Неврокопския край. „Тежкият труд на тези хора трябва да получава и адекватно заплащане", категоричен е кметът на община Сатовча.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай