Хлебното зърно от новата реколта е по-евтино от миналата година

Хлебното зърно от новата реколта е по-евтино от миналата година | StandartNews.com

Пшеницата от новата реколта няма да се продава скъпо, съобщи Борис Ангелов, управител на стоковата борса в Монтана. Причината са очакваните големи количества.

В Северозапада земеделци прибират от 400 до 700 кг от дка. Върху цената влияе и световното производство, особено това в Черноморския район, което тази година е много добро. Големи количества очакват и производителите в Румъния, Украйна, Русия.

Първите изследвания показват, че тазгодишната пшеница в Северозапада е с нисък глутен. Това също снижава цената. И останали в мелниците и търговците от миналата година количества я натискат надолу.

В момента на борсата в Монтана се водят преговори между производители и търговци. За фуражната пшеница купувачите дават по 220 – 230 лв. за тон. Хлебната ще се продава по 230 – 240 до 250 лв. за тон. През юли миналата година зърното от новата реколта се е продавало по 260 – 280 – 290 лв. за тон, припомни Борис Ангелов.

На борсата са сключени първите сделки за фуражен ечемик. Те са за цени от 220 до 240 лв. за тон. Постъпват заявки и за соя и грах, които сега се прибират.

Има търсене на царевица, каквато обаче липсва в района. Започнало е и изкупуването на царевица на зелено, каза още брокерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай