Грудев в Добрич за "Подкрепи българското"

Грудев в Добрич за "Подкрепи българското" | StandartNews.com

Зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев ще бъде в Добрич в края на седмицата, за да засвидетелства и лично да открие изложението "Подкрепи българското", инициатива на земеделското министерство, което се провежда във всички областни центрове в страната. Директорът на областната земеделска дирекция Тодорка Макарова - Кирчева, заяви, че интерес за участие в изложението има от множество земеделски стопани от областта. На щандовете, които ще бъдат подредени в центъра на града ще се предлагат както плодове и зеленчуци от градините на производителите, така и преработени продукти от стопанствата - сирене, кашкавал, яйца.

В момента в областта тече жътвата на пролетници, като тази година стопаните жънат едновременно слънчоглед и царевица. Жътвата на царевицата започна доста по-рано от обичайното, заради липсата на валежи и влага в почвата, казват стопаните. По данни на земеделската дирекция в края на миналата седмица са били пожънати около 30 на сто от засетите в областта площи със слънчоглед. Тази година маслодайната култура е на площ от 810 855 дка, което е малко повече от миналата година. Средният добив за областта е 239 кг/дка, при среден добив през 2015 г. от 211 кг от дка. В началото на жътвата най-висок добив отчитат производителите в общините Генерал Тошево и Тервел, където прибират по 270 кг/дка, а най-нисък - в град Добрич 140 кг/дка. Досега произведеното количество слънчоглед в Добричко е близо 56 хил. т. Макар и в началото си да е жътвата на царевица, вече в областта са произведени близо 25 хил. т, сочи справката на земеделската дирекция. До момента са реколтирани около 6 на сто от засетите с царевица площи - 961 717 дка в цялата област. Средният добив е 495 кг/дка при 486 кг/дка среден добив миналата година. Засега най-висок добив отчитат стопаните от общините Добричка и Каварна, където прибират в хамбарите по 510 кг/дка.

Паралелно с жътвата на пролетниците започна и есенната кампания в земеделието. Предсеитбена подготовка досега е извършена на 52 250 дка, а дълбока оран на площ от 93 041 дка. В три общините - Тервел, Крушари и Генерал Тошево вече са засети и първите декари с рапица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай