Гроздоберът започна месец по-рано

Гроздоберът започна месец по-рано | StandartNews.com

Мускатът във Видинско със захарност до 25 градуса

Месец по-рано от обикновено започна гроздоберът във Видинско, съобщи за „Стандарт" Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство. Става въпрос за белите сортове, предимно мускат отонел. Причината за това са летните горещини и добрата специална резитба, която стопаните са направили.

Рядко през годините в края на август е имало грозде със захарност 25 градуса. Но тази година го имаме, каза специалистката. Лозарите в село Градец вече прибраха белите сортове. Реколтата е с много добри показатели. Гроздето е добре узряло, зърната са едри и имат кехлибарено оцветяване. Прибират бялото грозде и в лозята на Винарово и Флорентин.
От 28 август започна гроздоберът и в лозята на изба „Боровица", които се намират около Белоградчик. Скоро стартира и прибирането на гроздето и в масивите на „Ивона комерс" в село Рупци.

Добивът зависи от напояването. Лозята, които са пригодени за напояване, дават по-високи добиви от останалите.
Белите сортове прибират и стопани с малки лозя. Те са категорични, че цената тази година трябва да бъде между 70 стотинки и 1 лев за кг, обясни Красимира Владимирова. Това е реалната цена, съобразена с вложения труд и препарати.
Край морето също започва гроздоберът на мускат, който е един от най-скъпите сортове. Изкупните цени в Бургаско вървят по 0.80 лв. за килограм. На същата цена вероятно ще се изкупуват совиньон блан и шардоне, чийто гроздобер още не е започнал.

По традиция памидите остават с най-ниски изкупни цени - 0.40-0.50 лв. за кило.
Лозарите в Бургаско очакват добра реколта. Добивите ще бъдат малко по-добри от миналогодишните, но изкупните цени на винените сортове са запазват на нивата от 2015-та. "Още е рано да се каже какви количества ще се добият, тъй като гроздоберът тепърва започна. Но като цяло можем да кажем, че реколтата в бургаски регион е добра. В никакъв случай не е лоша, но не е и отлична. Причината е, че лятото беше изключително сухо. Това от една страна е добре за процента на захарността, но от друга, ако беше паднал малко дъжд през юли, тогава наистина щеше да имаме една доста добра реколта", коментира заместник-директорът на поморийския винпром "Черноморско злато", Христо Янков.
От няколко дни е започнал и гроздоберът в Каварненско, като в началото се прибират по десетина тона по поръчка на малки винарски изби и количества, които големите винпроми са купили на зелено. Каварненските производители продават реколтата си на цена от 1.10-1.30 лв. за килограм. Като цяло се очаква тази година бялото грозде да се търгува за 1.10 до 1.30 лв. за кг, а червеното, чиято беритба ще е не по-рано от средата на септември, да се търгува за минимум 0.80 лв. за килограм. Тези цени са с около 30 на сто по-високи спрямо последните години, казват производители, но пък допълват, че те са продиктувани от увеличените разходи по производството – третиране с препарати и други агротехнически мероприятия. Лозята, които са били правилно и своевременно третирани, ще дадат реколта с добро качество – висока захарност, казват още производителите.

Добра реколта от лозето си, което е на площ от 110 дка, очаква „Еко Агро", каза изпълнителният директор на фирмата Славчо Гигов. Имаме всички основания да се надяваме, че ще успеем да приберем по около 800 кг от декар и очакваме производството ни тази година да е 80 т, каза Гигов. Той увери, че качеството на гроздето е изключително високо. Именно изградената система за капково напояване на лозовия масив през миналата година да се очаква добра реколта, казва още Гигов. „Еко Агро" е в състава на „Албена" АД и гроздето, което произвежда в собствения си лозов масив, се преработва изцяло за нуждите на туристическия комплекс.

Петричани предлагат доставки по домовете за гръцки клиенти

Чакат слаба реколта

Само стопаните, които са напоявали и пръскали редовно лозята, ще получат високи добиви

Като цяло в страната се очаква тази година реколтата от грозде да е слаба, заявиха пред „Стандарт" специалисти. Причината е, че голяма част от стопаните не са успели да третират навреме лозята с препарати, а меката зима и последвалата я дъждовна пролет с висока влажност са довели до разпространението на много болести. Най-много поражения по лозовите масиви е нанесла маната. Допълнително реколтата на много места е била ударена от сухото лято. Добри добиви от лозята ще имат тази есен тези стопани, които са съумели да напояват и имат изградени в масивите системи за напояване, защото сухото лято е въпрепятствало наливането на гроздето и още преди чепките със зърна да се развият напълно и да почнат да зреят, гроздето се е превърнало на стафиди. Не на последно място стопани посочват и факта, че на доста места в страната лозята са били ударени от градушки и то през последния месец. Всичко това води до очакваната по-слаба реколта, което пък ще стане повод търговци да внасят грозде от съседни държави, убедени са производителите в Добричко.
Болести удариха и гроздето в Сандански и Петрич. Честите дъждове и слънцето през април и май причиниха болести по масивите в най-лозарския район. Насажденията бяха засегнати от мана и пепелница. Времето бе променливо - ту вали, ту пече слънце, а болестите това търсят – влага и топлина. Има лозари, които не са се усетили навреме и загубите при тях са много големи. На повечето места ще берем с 10-20% по-малко грозде, твърди Йордан Халачев, който отглежда над 10 декара лозя край Катунци. Според него средният добив в района ще е между 600 и 700 килограма от декар. Тук най-често отглежданите сортове са „Широка мелнишка лоза", „Мелник 55", „Мерло" и „Каберне". Лозарят е от малкото стопани, които не се притесняват къде ще пласират своето грозде. Защото от години работи с редовни клиенти от София. „Трябва да си коректен с купувачите, за да са доволни и двете страни. При мен цената се знае, тя не мърда нито нагоре, нито надолу – 50 стотинки за килограм продавам широката мелнишка лоза, а по 80 стотинки – мерлото и кабернето. Аз имам трактор и друга техника, но на тези, които работят всичко на ръка, сметката им не излиза. Затова вдигат цените, но пък няма купувачи за скъпото им грозде", обяснява бай Йордан.
Някои стопани имат клиенти в съседна Гърция, возят гроздето до домовете им, цената обаче не е по-висока от тази за българите. За да привлекат клиенти, стопаните предлагат не само да наберат гроздето, но и да го смелят, и да го напълнят в бидони. Купувачите само идват с колите, микробусите и камионите и ги пълнят със стока. Много от тях са прекупвачи, вземат по няколко тона от различни лозари и после пласират продукцията по пазарите в страната.

Нощна стража пази в Ново село

На общо събрание лозарите в Ново село решиха от 7 септември да започне пазенето на лозята, съобщи кметът на общината Георги Стоенелов. Срещу 9 лв. за дка охранителна фирма ще обхожда денонощно лозята, за да опази от крадци. Охраната ще продължи един месец. Очаква се гроздоберът да започне около 19 септември, когато има повече почивни дни и в помощ на стопаните ще дойдат близките им от други места в страната.
В Ново село преобладават червените сортове, върху 100 дка още се отглежда старият сорт гъмза. Последните топли дни са решаващи за зреенето – на седмица захарността се повишава с 2 градуса, обясни Стоенелов. Производителите не бързат да прибират гроздето, защото с по-ниска захарност трябва да добавят захар във виното.
Местните изби „Новоселска гъмза", „Видинска гъмза" имат собствени лозя и изкупуват малка част от продукцията на новоселските лозари. Вземат от такива, които отглеждат по 100 дка. Те могат да си позволят и по-ниски цени. Миналата година са продавали по 40 ст. кг, но за тази година искат от 60 стотинки нагоре. Останалите с мо-малко декари реализират продукцията си на видинския пазар. Купуват я хора, които си произвеждат домашно вино.
По-голямата част от новоселяни произвеждат грозде за собствени нужди. Аз отглеждам по 3 дка с бели и червени сортове и си правя вино за собствени нужди – за празници, за гости. Количеството му зависи от добива – прибирал съм и по 100, и по 400 кг. Не го изпиваме, винаги ми остават по 100-тина литра. Така е и през тази година, но ще го сваря на ракия, сподели Георги Стоенелов. Това според него се случва в домашните изби и на неговите съселяни.

В Катунци се заричат да не дават под 60 ст.

Стопани в най-лозарския район на Пиринския край – Катунци, се заричат да не продават грозде на цена под 60 стотинки за килограм. Винпромите вече си имат собствени насаждения и не дават добра цена. Принудени сме да продаваме на дребно на хората, които пък нямат достатъчно пари да плащат скъпо. Но ще е престъпление да продаваме евтино", твърдят стопаните. Те пръскали често лозята си, за да ги спасят от болести, похарчили доста пари за препарати. Затова сметката им ще излезе на минус, ако дадат гроздето си на цена под 60 ст. за килограм. Тук най-разпространеният сорт е „Широка мелнишка лоза", който преди 3 години удари дъното и се продаваше за 35-40 стотинки за килограм. За сортовете „Мерло" и "Каберне" лозарите се надяват на цена от поне 80 ст. за килограм. Те ще наберат по 600-700 кг от декар. Реколтата засега е много качествена, тъй като температурите през лятото са много високи и плодът е натрупал висока захарност.

В старозагорско не се плашат от дъмпинг

Лозята в Старозагорско са в отлично състояние, няма болести и притеснителни симптоми и очакваме по-добра реколта от миналата година. Това прогнозира преди началото на гроздобера един от потомствените лозари и винари в региона - Георги Сяров, който притежава лозов масив и бутикова винарна в старозагорското с. Яворово. Първи щели да започнат гроздобера собствениците на белите винени сортове като шардоне - около 5-6 септември. Според Сяров няма никакви причини изкупната цена на гроздето да бъде по-висока от миналата година. Червените винени сортове вероятно ще се търгуват за 70-75 ст. килограма, а ароматните бели сортове като мускат - за около 1 лв. килото. Дългогодишният винар и неговите колеги от региона не се притесняват от дъмпинговия внос на евтино грозде от комшиите. „Ако се спазват законите ва вносната търговия, не се работи с кухи фирми и фалшиви фактури, няма как да им излезе сметката на вносителите", посочва Сяров.

Отец Георги: Не само молитва, а и мотика

„Лозето не ще само молитва, но и мотика. Всеки ден да следиш как е, за да не го изтървеш. Че го нападат разни болести, не напръскаш ли навреме, оставаш без реколта. Орал съм го 3-4 пъти, пръскал съм го 5-6 пъти, цената на гроздето трябва да е най-малко лев за килограм. А ни го търсят за 50 стотинки. Това е подигравка с труда ни", твърди отец Георги Сарадинов, който е сред най-добрите лозари и винари в село Илинденци, община Струмяни. Той казва, че тази година продукцията е с много добро качество. Тези дни мерил захарността на сорта „Сандански мискет" и уредът показал 24 градуса, което е знак за добро качество. Стопаните треперят и да не станат жертва на крадци. Всяка година има лозари, които намират обрани лозовите си насаждения. „Дядо Господ да пази имотите ни, че на полицията няма как да се разчита. Не може на всяко лозе да има полицай. В последните години го продаваме на частни лица и на прекупвачи.Винпромите почти не вземат, а и дават смешни цени от 30-40 стотинки за килограм", твърди божият служител.

Стопани се отказват заради ниски цени

Десетки лозари в Пиринския край, най-вече в община Сандански, са готови да се откажат да обработват лозята си занапред. Причините са липсата на пазар за гроздето и неговата ниска изкупна цена. В региона в последните 2-3 години остават непродадени стотици тонове грозде. Собствениците на лозови масиви раздадоха част от него на свои близки и роднини. Останалото затвориха в бъчви и бидони. „Десетки хора са категорични, че повече няма да стъпят в лозята си", признават кметове на населени места в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай