Греков отрече да има спрени европари за земеделие

Греков отрече да има спрени европари за земеделие | StandartNews.com

София. "В момента нямаме такива сведения за корекция на Програмата за развитие на селските региони. Имаме информация за задържане на такива средства, но в никакъв случай за някаква корекция. Става въпрос за периоди, които са от 2010-а, 2011-а, 2012-а година". Това заяви министърът на земеделието Димитър Греков на извънредно заседание на Министерски съвет относно информацията, че има спрени средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

"Нямам никаква информация относно това, което се говори за някакви възнаграждения, за някакви допълнителни плащания, документация писмена или някакъв друг начин. Ако има някакви сведения за това, ще дадем възможност на прокуратурата да провери", допълни той.

Твърдения за това, че пари от държавните горски предприятия се отчисляват по определена схема към Министерството на земеделието и към политически сили бяха направени първо от бившия премиер Бойко Борисов и потвърдени от бившия земеделския министър Мирослав Найденов.

След това вицепремиерът Зинаида Златанова обясни, че европарите за фермерите също са застрашени.

Относно това дали е разпоредена проверка за сечището Греков каза, че проверката  е установила, че това не е незаконна сеч. "Ще продължим проверката и окончателните резултати ще бъдат съобщени", допълни той.

Той  уточни, че става въпрос за парите, превеждани на общините за изпълнение на проекти. Греков призна, че все още не е виждал одитния доклад. Може да се наложи хората, спечелили проекти за закупуване на луксозни автомобили и яхти, да върнат парите, ако Европейската комисия реши, съобщи още Димитър Греков, цитиран от БНР.

През предишния период са финансирани около 73 проекта за такива луксозни автомобили, яхти, вертолети и самолети. Част от тези проекти са осъществени, закупени са най-вече автомобили, уточни Греков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай