Гръцката праскова уби сливенската

Гръцката праскова уби сливенската | StandartNews.com

Търговците от Русия и Румъния тази година не идват за българските плодове

Вносът на гръцки праскови буквално уби нашите плодове. Това заяви за "Стандарт" Димитър Андонов, кмет на сливенското село Гавраилово, което е в центъра на Долината на прасковите около Тунджа. Андонов е и производител на праскови. Тази година в чужбина няма пазар за родните праскови. Гръцките производители получават по 180 евро на декар, а ние по 13 евро, каза Андонов.

В хладилниците на пазара за плодове и зеленчуци край Сливен залежават над 200 тона праскови. "В момента продукцията, която няма пласмент, е над 240 тона. Аз самият догодина ще намаля декарите, които отглеждам", заяви за "Стандарт" най-големият производител на праскови в Сливенско Драгомир Димитров. Тази година той отглежда 240 декара дръвчета. Големият проблем е липсата на пазар в Русия. Руснаците просто не дойдоха. Тях ги няма и в Гърция, но гърците подбиват цените ни и заливат пазара с праскови по 30 евроцента за кг, обясни Димитров. Гръцки праскови заливат и борсата в Букурещ. Това е причина румънските търговци, които други години изкупуваха на черно сливенските праскови, тази година да липсват. Димитров и останалите производители на праскови в Сливенско искат спешна намеса на държавата. Миналата година ни обещаваха, че ще има помощ от държавата, но поне до момента такава няма, а продукцията ни стои, каза селскостопанският производител.

Новото зърно е с 12% по-евтино

Търговията със зърно от новата реколта върви със слаби темпове, тъй като производителите изчакват по-добри цени. Това коментира пред Investor.bg Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). По негова информация цената на фуражната пшеница е 260-270 лв./тон, а на хлебната - около 280-300 лв./тон. Цените са с близо 12% по-ниски спрямо старта на търговията с новата реколта през 2013 г. Христов посочи, че миналата година кампанията по изкупуването на зърното е стартирала при цена от 290-300 лв. за тон за фуражната пшеница и 330-340 лв./тон за хлебната.

През август 2013 г. обаче имаше срив на цените под тези нива. "В момента колегите изчакват подобрение на пазара, независимо че хоризонтът не е много добър. Пшеницата е борсова стока и цената зависи от движението на международните пазари", каза производителят. Заради валежите и третирането на посевите допълнително с препарати себестойността на продукцията тази година е по-висока и ще надхвърли 30 ст./кг. "Явно ще работим на загуба при пшеницата и ечемика", каза Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай