Горски и бизнесмени дискутират проблеми в бранша

Горски и бизнесмени дискутират проблеми в бранша | StandartNews.com

Спешна среща се проведе в четвъртък в сградата на Югозападното държавно предприятие в Благоевград. На нея участваха представители на ръководството на ЮЗДП, на дърводибивни и дървопреработващи фирми от Пиринския край, както и на медиите. Срещата беше инициирана от бизнеса, който със свое писмо от 25 април постави искания във връзка с провеждането на електронните търгове и дългосрочното отдаване на дървесина.

От бинеса настояват, че начинът на отдаване на дървесина чрез електронен търг ограничава принципа на равнопоставеност на всички фирми – участници в търга. Според тях интернет трафикът не е еднакъв във всички райони в областта. Времето, което е определено за наддаване, е недостатъчно и води до спекулации по отношение на прозрачността. След всяко наддавателно предложение, останалите кандидати би следвало да имат време да дадат своето предложение. Всеки един участник не знае кои са останалите участници, срещу които се явяват, което създава предпоставка за съмнение за фирми фантоми и нелоялна конкуренция, с цел умишлено завишаване на първоначалните цени. Не знаят и коя е комисията, която проверява документите и оценява критериите за допустимост.

Експерти по горите признават, че откакто са въведени електронните търгове, има немалко недоволство, защото това е най-прозрачният начин за продаване на дървесина. Нито горските, нито участниците знаят кой участва, кой наддава, всичко става в реално време. Естествено, че броженията са доста, и то най-вече в посока как да играят на търг като не знаят кои са другите участници, защото, ако ги знаят, могат да се договорят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай