18:40 ч.

06.08.18

1 мин.

0

0

0

Глиганът край Шабла не бил заразен с чума

от Стандарт |

Глиганът край Шабла не бил заразен с чума

Заразата вече е на 20 км от границата с Румъния


Лабораторните изследвания отхвърлят наличието на африканска чума за глигана край Шабла, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/. Резултатите на пробите, взети от умрялото диво прасе, открито миналата седмица, категорично отхвърлят наличие на вирус, съобщи директорът на Националната референтна лаборатория за класическа и африканска чума по свинете (КЧС) и (АЧС) д-р Емилия Иванова.
По-рано вчера Георги Чобанов, зам. изпълнителен директор на БАБХ съобщи пред БНР, че чумата по свинете в Румъния вече е в област Мангалия, само на 20 км от границата с България. Това сочат последните данни от Европейската комисия. „Болестта в северната ни съседка засяга основно малките частните дворове, затова съветите ни към българските стопани са превантивно да заколят животните си, тъй като ако възникне огнище, те задължително ще бъдат унищожени", посочи Чабанов. От 500-те огнища в Румъния, само две са в големи индустриални свинеферми, поясни експертът. БАБХ има готовност да купи още една машина за референтната лаборатория в София, за да може да се поемат всички проби.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент