Гърци на лов за наши тютюнджии

Гърци на лов за наши тютюнджии | StandartNews.com

Надницата е между 25 и 40 евро в южната ни съседка

Благоевград. Гръцки земевладелци вече правят обиколки в Пиринския край, за да търсят работници. Засега се водят само предварителни разговори, но след месец, в началото на март, двете страни се договарят за условията. „Доста от нас тръгват към Гърция. Ще искаме достойно заплащане на къртовската ни работа", твърдят наши земеделци.

Комшиите от южната ни съседка вървят от село на село и се договарят с нашенците за работа по тютюневите ниви оттатък границата. Нашите земеделци заминават след 15 март, за да засадят тютюна. Те се трудят по нивите в Северна Гърция, в районите на Катерини и на Солун.

Тази година страшно много хора ще изкарват пари в южната ни съседка, казват тютюнджии в гърменското село Рибново. Надницата им е между 20 и 25 евро. Щом започне брането получават по 1 евро за всяка низа от „зеленото злато". Има добри берачи, които могат да си докарат надница и от 30 евро. Едно е сигурно – тази година стотици земеделци от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен ще поемат по пътя към Гърция. Там заплащането е по-добро и затова се съгласяваме да превиваме гръб по гръцките ниви, признават тютюнджии от Неврокопския край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай