Фермерите се съгласиха с тавана за субсидиите

Фермерите се съгласиха с тавана за субсидиите | StandartNews.com

София. Браншовите организации в земеделието са се обединили около искането да има таван на директните плащания от 300 000 евро. Това каза за БНР Димитър Зоров, съпредседател на Националния говедовъден съюз.

Зоров посочи, че и малки, и големи организации са постигнали за първи път единомислие.

"Всичките 31 браншови организации постигнахме общо мнение и единомислие в новата селскостопанска политика по директните плащания в основните аспекти и го внесохме в министерството. Обединихме се в това да има праг и субсидия да не се изплаща над 300 000 евро", каза Зоров. Той уточнява, че в изчисляването на този максимален размер на субсидията няма да влизат разходите за заплати, осигуровки и данъци.

"Земята, която е обвързана с животни - 10 декара на крава и 3 декара на овца - също няма да влиза в прага на тази субсидия", каза Зоров. От Асоциацията на зърнопроизводителите обаче се поставили едно условие - политиците да се откажат от обещаните 1250 евро на малките фермери, защото не е икономически мотивирано. Ограниченията на плащанията са предвидени в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след като бяха изнесени данни, че 80% от субсидиите отиват при големите производители. До 1 август всяка страна от ЕС трябва да заяви в Брюксел как ще прилага новите условия на програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай