Фермери губят бизнеса си заради храни от САЩ

Фермери губят бизнеса си заради храни от САЩ | StandartNews.com

Експерти предупреждават

По-строгите изисквания за качество в ЕС може да отпаднат, опасяват се еколози

Много български фермери може да изгубят своя бизнес, ако се приеме споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ. Това заяви Борислав Сандов от "Фондация за околна среда и земеделие". Хората у нас все повече пазаруват от големи вериги магазини. Ако се приеме ТПТИ, в супермаркетите ще навлязат още по-голям брой продукти, произведени в САЩ, заради по-ниската им цена.

Но тези продукти са произведени при по-ниски стандарти. "Ако ТПТИ съществува, най-общо казано, българите, които живеят в селата и имат продукция, вече няма да могат да продават продуктите си, дори да имат субсидии, защото те няма да са им достатъчни. Тези хора ще загубят своя бизнес, Европа ще е наляла пари напразно в България", каза Сандов. Западноевропейските страни няма да са чак толкова засегнати от споразумението, защото там няма обезлюдяване и толкова социално-икономически проблеми като у нас, а и там има по-високи субсидии, допълни той.

В доклад на Европейския парламент за това как ще се отрази ТПТИ на сектора храни и земеделие на ЕС се казва, че вероятно ще има промени в законодателството на ЕС в тази област. Това заяви Ивайло Попов от сдружение "За земята". Според него може да се отслабят традиционните за ЕС политики на предпазливост и управление на риска. А може да се стигне до това Европейската комисия да приеме нива на замърсяване в храни и фуражи, които са приети от международния кодекс "Алиментариус", смята Попов. "

В общия случай този кодекс предлага доста по-ниски нива на защита за потребителите отколкото европейските стандарти. Например, кодексът позволява едни нива на съдържание на пестициди в храните, а в ЕС или не се позволява, или се позволява в по-ниски нива", каза Попов. ЕК смята да преосмисли проверките и инспекциите, които се правят на входовете, от където влизат стоките, и да се разчита само на досиетата и на декларациите, които представя съответният износител.
2,4 млн. подписа вече са събрани в рамките на Европейската гражданска инициатива срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Най-много недоволни граждани има в държавите от Западна и Централна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай