ЕС дава 151 млн. евро за биоземеделие

ЕС дава 151 млн. евро за биоземеделие | StandartNews.com

151 млн. евро ще могат да усвоят биопроизводители до 2020 г. от Програмата за развитие на селските райони. Мярката е обособена в новия програмен период заради големият интерес, обясни Лидия Чакръкчиева от земеделското министерство пред Дарик радио. За да могат да кандидатстват по тази мярка, бенефициентите трябва да сключат договор с контролиращо лице. Списъкът с тези, към които могат да се обърнат е на сайта на ведомството.

Освен това кандидатите трябва да изберат и предварително направлението, по което търсят финансиране - растениевъдство, пчеларство или животновъдство.

Усвоили сме 69% от европарите

за стария програмен период. Страната ни се нарежда на 24-то място по показателя усвояемост от общо 28 държави в Европейския съюз. Позицията е с едно място назад в сравнение с февруари предходната година. Това показва статистиката, публикувана на интернет-страницата на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия. В списъка на страните в тази класация след нас са само Италия, Словакия, Румъния и Хърватска. Първенци пък са Литва с 93.7%, Португалия с 92.6% и Естония с 92.3%. единствената оперативна програма, по която не се очертават загуби за първия програмен период е "Човешки ресурси", напомня агенция БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай