Двойно по-малко вино през 2014 г.

Двойно по-малко вино през 2014 г.  | StandartNews.com

Пловдив. Произведеното вино тази година ще е 78 милиона литра, над два пъти по-малко в сравнение с миналата. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в Пловдив, където участва в откриването на „Дефиле на младото вино".

„Всичко това е заради лошите метеорологични условия през годината. Целият земеделски сектор изпраща най-трудната си година. Надявам се винопроизводителите да получат добра цена за продукцията", каза още тя.

Лозарите и винарите могат да се възползват от националната програма за бранша, чийто бюджет за 2014-2018 г. е над 135 млн. евро, съобщи Танева. Тя бе категорична, че Министерство на земеделието и храните ще продължи да подкрепя всички инициативи, свързани с повишаване конкурентоспособността на българското вино.

Над 130 млн. евро са предвидени за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 – 2018 година по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор на България, изтъкна министърът.

Министърът на земеделието откри тридневните дегустации на вино в Стария Пловдив. Танева наля първата кана от бъчвата на производителя, спечелил конкурса за най-добро младо вино през 2013 г.

В шестото издание на "Дефилето на младото вино" участват 24 производители на вино от цялата страна и 3 нови винарски изби, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието. И уточниха, че тази година на събитието присъстват и 9 производители на мед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай