Допълнителни 4,5 милиона лева за производителите на праскови

Допълнителни 4,5 милиона лева за производителите на праскови | StandartNews.com

След приключване на кампанията по директните плащания 2015 година производителите на праскови, които са заявили подпомагането си по обвързана подкрепа, ще получат над 4,5 милиона лева. Това заяви минута след като откри празника на прасковата в сливенското село Гавраилово земеделският министър Десислава Танева. Селото се счита за столица на Долината на прасковите, която е по поречието на Тунджа в община Сливен.

"Заедно със схемата за единно плащане на площ, преразпределителното плащане и обвързаната подкрепа един стопанин ще получи помощ в размер на над 200 лева на декар. Тази година е втора поредна, в която всички производители ще трябва да реализират продукцията си в условията и последствията от руското ембарго и цените, които са по-ниски от обичайните", заяви министър Танева.

Тя очаква, че на 31 юли комисарите в Европейската комисия ще вземат решение за продължаване на подкрепата към производителите на плодове и зеленчуци, чиято квота за миналата година бе 3000 тона. "Схемата ще стартира от 1 август като тази година за нашата страна в нея за първи път ще се включат допълнително 950 тона праскови и нектарини", каза министър Танева. Тя съобщи, че общо в България насажденията с праскови са около 40 хиляди декара като близо 40 % от тях се намират в Долината на прасковите край Сливен. В област Сливен се реколтират над 16 000 декара праскови като в момента 25 % от продукцията е прибрана. Министър Танева и кметът на Сливен Кольо Милев откриха заедно паметник на загиналите във войните в село Гавраилово. Двамата се включиха в дискусия за прасковите, която беше организирана в местното читалище.

Министър Танева и кметът Кольо Милев се снимаха и с най-атрактивната участничка в празника - 88-годишната баба Стефанка, която почерпи видните си гости с ракия и сладко от праскови. Тази година баба Стефанка посрещаше гости в битовия кът край читалището заедно със своята дъщеря Донка.

Изненадващо за всички, бабата получи подарък картина, на която е изобразена самата тя в къта за праскови. Картината й подари млад художник на име Димитър, който е студент в Националната художествена академия и е от село Гавраилово. Тази година празникът на прасковата включваше и откриването на изложба с творби на младия художник в местното читалище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай