ДФ "Земеделие" показа как се прави успешна овцеферма

ДФ "Земеделие" показа как се прави успешна овцеферма | StandartNews.com

В Деня на отворените врати в Плевен експерти на ДФ отговаряха на въпросите на 35 земеделски стопани

Как се прави успешна овцеферма и то от млада дама, избрала да живее на село. Добрият пример бе показан нагледно от ДФ "Земеделие" на журналисти. Вчера в града имаше Ден на отворените врати в Областната дирекция на държавния фонд, който бе посетен от 35 земеделски стопани. За медиите пък беше организирано и посещение на място на овцеферма в село Петърница. Собственичката Галина Мирчева създава стопанството през 2012 г. с 250 овце от породата плевенска черноглава.

Година по-късно - през 2013 г., подписва с ДФ „Земеделие" – РА договор за финансово подпомагане по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства" от ПРСР 2007 – 2013г. Със средствата от ЕФРСР осигурява нужната техника за овцеферма с цел покриване на стандартите на общността. Инвестицията включва изграждане на доилна зала за овце с 24 места за доене, 24 доилни апарата и танк за съхранение на суровото мляко. След коректното изпълнение на проекта, фермерката получава подпомагането в пълен размер, съобразно бизнес плана – от близо 261 000 лв.

Благодарение на субсидиите по мерките и схемите на директните плащания Галина Мирчева днес отглежда 801 овце под селекционен контрол. Тя е бенефициент по Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол (ДПЖСК). При кръстосването на породата Плевенска черноглава овца с Асаф разчита на помощта на развъдните асоциации. Фермерката получава субсидии и по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството. Кандидат е и по мярка 10 „Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г.

"Галина Мирчева е прекрасен пример за това как един млад земеделски производител успява да развие стопанството си с много труд, амбиции и коректност". Това каза директорът на ОД на ДФЗ Плевен Цветомир Генчев.

По Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за „Кампания 2016" за област Плевен, финансиране са получили 235 земеделски стопани, в размер на 1, 279 млн. лв. За „Кампания 2017" са подпомогнати 328 фермери с общо 1, 286 млн. лв., каза Цветомир Генчев. Той съобщи още, че по Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол (ДПЖСК) за Кампании 2016 г., финансиране от близо 572 000 лв. са получили 78 фермери, а за „Кампания 2017" са изплатени над 760 000 лв. на 73 фермери.

Земеделските стопани, които посетиха „Деня на отворени врати" в Областната дирекция на ДФ „Земеделие" – РА, задаваха своите въпроси пред експертите на фонда. Те бяха свързани основно с отворените приеми през ИСУН по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" и подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани" от ПРСР 2014-2020 г. Земеделските стопани бяха подробно информирани за стъпките за кандидатстване през портала, в който се обработват данните за проектите по оперативни програми. Приемната беше посетена и от няколко пчелари, свързани с ранкирането и договарянето на проектите по НПП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай