Дават 5,5 млн. за софтуер за фермери

Дават 5,5 млн. за софтуер за фермери | StandartNews.com

Български компании може да вземат пари от ЕС за разработване на софтуер за селското стопанство. Българската асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ, е партньор по пилотния за Балканския полуостров проект FRACTALS (Future Internet Enabled Agricultural Applications), който ще администрира отпускането на безвъзмездна финансова помощ в размер на 5,52 млн. евро. Изпълнението на проекта FRACTALS стартира на 1 септември 2014 г., като той ще подкрепи малки и средни фирми, стартиращи иновативни компании и предприемачи - физически лица, разработващи софтуерни приложения в областта на селското стопанство, базирани на платформата "Интернет на бъдещето". Проектът FRACTALS е един от 16-те акселератора, финансирани по Програма FIWARE ACCELERATOR (Future Internet Accelerator Programme) на Европейската Комисия, с бюджет от 80 млн. евро. Очаква се по проекта FRACTALS да бъдат предоставени грантове на 50-60 иновативни компании и предприемачи от цяла Европа за разработване на интернет базирани приложения с висок пазарен потенциал за нуждите на селскостопанския сектор. Обявата за набиране на проектни предложения ще бъде публикувана в края на ноември, а срокът за кандидатстване ще бъде до 28 февруари 2015 г. Размерът на безвъзмездната финансова помощ за отделен проект е между 50 000 и 150 000 евро. Проектът FRACTALS ще предоставя цялостна подкрепа на одобрените бенефициенти, в т.ч. изграждане на капацитет за разработване на приложения, тестване на приложенията и менторство, свързано с предприемачеството и рисковото финансиране.

7,5 млн. от селската програма са под въпрос

7,5 млн. лв. от средствата от ЕС, предвидени за популяризиране чрез медиите на възможностите, които предоставя Програмата за развитие на селските райони, може да не бъдат усвоени. Парите са по мярка "Техническа помощ" на селската програма. Към момента са договорени малко над 28,5 млн. лв. по това перо при предвидена обща сума от почти 36 млн. лв. Парите, които остават, може и да не бъдат пуснати за договаряне.

"Тъй като за стартиране на дадена дейност (без значение дали тя е за информираност на Програмата или не), която ще се финансира със средства от мярка "Техническа помощ", е необходимо извършването на кратък анализ и отчитане на нейната целесъобразност", коментираха от земеделското министерство. Към момента реално разплатените проекти са в размер на 22,8 млн. лв. Не се знае кога точно ще бъдат изплатени останалите малко под 6 млн. лв., които са договорени. Това зависи от клаузите в договорите, казаха от МЗХ. Оттам уточняват, че Брюксел отново е започнал да възстановява парите, изплатени по медийните проекти, които бяха временно замразени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай