Държавата ще обезщети засегнатите от „син език"

Държавата ще обезщети засегнатите от „син език" | StandartNews.com

Сливен. Държавата има ресурс да обезщети засегнатите фермери от болестта „син език", съобщи служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев при посещение в сливенското село Мокрен.

За целта в земеделското министерство са заделение 450 000 лв.

По думите му при изплащане на обезщетение за умрелите от болестта животни ще се взима предвид и тяхната порода.

Според министъра на територията на страната има загинали 1 900 животни, а министерството има необходимия финансов ресурс за пълно обезщетяване на стопаните. Те ще бъдат компенсирани по пазарни цени, като собствениците на загинали породисти животни ще получат и допълнителна компенсация, за да не пострадат от загубата на скъпоструващите животни.

В областта има регистрирани три огнища на „син език". Общо в страната към момента има 230 огнища на "син език".

Огромната част от умрелите животни са овце. Само една коза е била покосена от заразата в Сливенско. В момента пазарната цена на една овца варира между 100 и 120 лева.

Освен това се водят преговори и с ЕК за осигуряване на средства за ваксинация на животните. Тя може да започне след края на зимния сезон. Около 3 млн. лв. ще бъдат необходими за ваксини.

Ще се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Сливен. Заседанието е наложително заради усложнената епизоотична обстановка на територията на област Сливен, причинена от заболяването „син език" при преживните животни.

Има решение всяка община да създаде трупна яма, в която да се поставят телата на умрелите животни, тъй като екарисажните коли не могат да поемат големият брой на телата на заболелите животни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай