Дълъг ли е пътят от бара до пчелина

Дълъг ли е пътят от бара до пчелина | StandartNews.com

Собственици на нощни заведения зарязаха бизнеса в Пловдив заради кошери на село

Инж. Кундурджиев започнал да учи занаята на курс, сега е сред най-успелите в бранша

Тази история не пример за находчивост, с която можеш да пребориш кризата. Нито за упоритост, която е нужна да развиеш бизнеса си. Историята на инж. Кирил Кундурджиев и съдружника му Николай Соколов е пример как сам можеш да преобърнеш живота си на 180 градуса. Двамата пловдивчани са добър пример за това, че с желание и упоритост всичко се постига.

Кундурджиев и Соколов въртят най-големия пчелин в Хасковско. Отскоро съдружник в бизнеса им е и синът на Кирил - Гавраил.

Преди 15 години Кирил е 32-годишен и е сред най-успешните съдържатели на нощни заведения и билярдни зали в града под тепетата. По това време със същите занимания е и Николай.

Въпреки че работата му върви на макс, Кирил решава да се откаже от заведенията. Този начин на живот му е писнал, затова разпродава всичко без дори да има идея накъде ще продължи. „Просто един ден реших да променя живота си изцяло. Реших да изляза, така да се каже, на светло", спомня си за кардиналното решение 47-годишният мъж.

След като се отървава от заведенията, си оставя известно време за отдих, в което да обмисли с какво може да се занимава.
Една сутрин, докато пие на обичайното място обичайното си ранно кафе,

съдбата сякаш го пляска по челото

Погледът му е привлечен от малка обява във вестник. Става въпрос за курс по пчеларство при д-р Жечо Мурзов. На доскорошния собственик на барове това име нищо не му говори, но пък е привлечен от идеята да пробва да стане пчелар. Споделя това с приятелите си, които го взимат на подбив. Кирил обаче се записва на курса. "Вероятно съм бил по-уморен от нощния живот, отколкото съм си давал сметка и заради това инстиктивно съм търсил възможно най-далечното и непонятно занимание от всичко, което съм правил до момента", споделя инж. Кундурджиев.

Така се озовава при един от най-добрите пчелари в страната. Освен, че учи теорията усърдно при д-р Мурзов, Кирил започва да му помага и на пчелина. И се влюбва в подредения начин на живот на пчелите.

Започва с 10 собствени кошера. Продължава да работи и на пчелина на лектора си. Едва когато се убедил, че има достатъчно знания, се отделил за самостоятелна дейност.

„Пчелар само на книга не се става, трябва да действаш много усърдно и да практикуваш", категоричен е Кирил. Той дори е направил свои изчисления, според които, за да стане един пчелар- любител добър в занаята,

трябва да е положил около 100 000 часа труд на терен, което е 7-8 години от живота му

Първите си кошери инж. Кундурджиев разполага край с.Татарево, до хасковските Минерални бани. Там съпругата му има ниви и къща, наследени от дядо й, освен това е сравнително близо до Пловдив. После се оказва, че мястото, което е край река, е рай за пчелите. Има вода, почвите са плодородни, което осигурява и междинни паши.

Кирил признава, че първоначално му е било странно на село. Като наследник на градски род, до това време бил виждал крава и овца само на снимка. Сега обаче толкова е свикнал и се чувства на мястото си, че

само интернет връзката напомня за съвремието в селската му къща

Сам развива пчелина до 150 кошера, а преди година, когато успява да убеди и приятеля си Николай да разпродаде заведенията си в Пловдив и да му стане съдружник, увеличават кошерите на 500.

Сега пчелинът им е разположен на три места в землището на Татарево.

Амбициите на съдружниците са съвсем скоро кошерите да станат 800, а до края на годината - 1000. Могат да поемат работата заради последното си попълнение в отбора - 20-годишният син на Кирил - Гавраил, който преди година завърши гимназия и вече е третият съдружник.

Гавраил от малък е на пчелина и му харесва сред природата.

Той е спортист - ММА-боец, дори имал възможност да замине като състезател в Германия

Остава обаче в България и се включва в бизнеса, докато учи висше образование задочно.

Тримата съдружници са сред най-успешните в бранша и по добив на пчелен прашец у нас. Не са много пчеларите, които се занимават с този вид добив, тъй като са нужни по-специални кошери, а работата е много трудоемка. "Аз се научих как се правят кошерите и каква е технологията на добива на курса навремето, но и доразвих уменията в личния си опит. Продаваме прашеца предимно онлайн и от нас се снабдяват много от пчеларите" обяснява Кирил.

2014 година е била най-трудна за пчеларския бизнес заради дъждовете, голямото роене на пчелите и малкото мед. Това наложило и солидно стягане на коланите. Бизнеспланът на тримата пчелари обаче включва да увеличат пчелина си до 3 000 кошера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай