Чужди фирми "зарибяват" стопаните с обещания за екскурзии и подаръци

Чужди фирми "зарибяват" стопаните с обещания за екскурзии и подаръци | StandartNews.com

Добрич. Чужди фирми "зарибяват" стопаните с обещания за екскурзии и подаръци. Това каза по време на срещата със земеделски производители в Добруджански земеделски институт доц. д-р Христо Бозуков - председател на Селскостопанска академия.

В Добруджански земеделски институт се проведе среща на председателя на ССА доц. д-р Христо Бозуков и неговият заместник проф. Козлов с производители от Добричко. Пред присъстващите доц. Бозуков обяви, че това е първата среща между бизнеса и науката.

Той бе категоричен, че продуктите, произвеждани от българските учени са не по-малко търсени от чуждите, въпреки агресивната кампания на чуждите фирми, "които си позволяват отложено плащане, да „зарибяват" стопаните с благи приказки, обещания, екскурзии, подаръци и т.н. Ние това не можем да си го позволим. Разчитаме само на качеството на продукта си. Веднага давам за пример сорта пшеница Енола на ДЗИ. На Агра бяха разграбени почти всички семена, които изложи ССА. Имаше сортове домати с познатия специфичен български вкус, които бяха разграбени. Тази година почти всички институти увеличават производството на семена – както семена пшеница, царевица, бобови" - каза председателят на ССА и добави, че се стигнало до там да занимават лично зам.-министър Абазов и него в търсене на протекции за два килограма боб за семе. Доц. Бозуков добави още, че целта на събиранета е във връзка с формирането на работна група в изпълнение на изискването на министъра за преструктуриране на ССА. Работната група е с председател проф. Лазар Козелов за връзка с бизнеса. Идеята и целта е производителите да казват какво искат – технологии, сортове, породи. Доц. Бозуков заяви, че потенциалът на ССА за собствени приходи е доста висок и за т.г. са заложени 10 млн. лв., като той смята, че академията може да набави и 20 млн. лв. като собствени приходи. Председателят на академията изрази надежда, че ще се направи корекция в бюджета за годината, за да може в края на годината ССА да получи някакви средства, за да може да приключи на „нула".

"Решени сме да променим нещата, за да може академията да си възвърне заслужените позиции. На нас ни липсва рекламата и представянето.Ние ще направим всичко възможно да представим на обществото нашите продукти и да покажем, че ССА трябва да съществува и не струва скъпо на обществото, защото на нас ни трябват 30 млн. лева за функциониране, които, мисля, че всяка държавата може да отдели без проблеми, дори и в най-голямата криза, защото ние многократно ги възвръщаме" - заяви доц. Бозуков. Той подчерта, че научните институти имат повече заявки и интерес от чужбина за произвежданите семена, отколкото от родните стопани и даде като пример интерес от Виетнам към нашия български ориз, сорт "Вики", получил м.г. златен медал на Агра. Към българската маслодайна роза има интерес от Китай, Виетнам, Ирак, Египет. Казахстан има интерес към животновъдството и тютюна. Китай – към зеленчукопроизводството и овощни култури. Има запитвания и предложения и от Египет. Сключихме договор с Алжирската академия по селско стопанство. Казахстан се интересува много силно от боба на проф. Генчев, който е създал два уникални сорта, който може да се прибира механизирано. Председателят добави още, че се предвижда бюджетът на академията да стане автономен, като на БАН и ВУЗ-овете. Тази година ще се увеличи семепроизводството на търсените сортове зеленчукови семена, увери той. И допълни, че площите за производство на семена от сорта Енола са увеличени, като семепроизводство ще се извършва не само от института в Ген. Тошево, но и от института в Чирпан. Смятам, че до края на годината ще се осигурят достатъчно семена от сорта Енола и други сортове. По отношение на боба, за задоволяване на търсенето, площите са увеличени 6 пъти – от 50 декара за семепроизводство в ДЗИ Ген. Тошево през м.г., на 300 декара тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай