Чумата по свинете дала ужасяващ ефект върху производството на свинско в цяла Европа

Чумата по свинете дала ужасяващ ефект върху производството на свинско в цяла Европа | StandartNews.com

Дания реши да унищожи цялата си популация от диви прасета, съобщи д-р Стен Мортенсен - началник на отдел „Здравеопазване на животните" към Служба по здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания по време на семинар на тема „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу африканската чума по свинете".

„Това е едно предизвикателство да представим в България нашия опит като имаме предвид какво е африканската чума по свинете. Това заболяване вече даде един ужасяващ ефект върху цялото производство на свинско месо в цяла Европа. И вероятно в годините, които предстоят, това ще бъде още по-голямо предизвикателство. Това е заболяване, което идва от Африка, през 2007 г. премина в Грузия и започна да се разпространява през Кавказ, Русия и после в Европа. И ние трябва да се изправим пред това предизвикателство, защото не можем да продължаваме да живеем с неговото присъствие", каза още д-р Мортенсен и посочи, че Европа има възможност да се справи.

„Мерките, които взимаме, са стриктен контрол както върху размера на популацията, така и на местата, където евентуално би се появила африканската чума по свинете. Това е един вирус, който оцелява изключително сполучливо в месни продукти – 8 месеца оцелява в добре обработена шунка. Месни продукти както от диви, така и от домашни животни, независимо от обработката, биха били особено рискови за вкарване на вируса", обясни още той.

Д-р Мортенсен посочи, че икономическият ефект от африканската чума за Естония е спад в производството на свинско с 25%. „Това значи, че задните дворове и малките ферми тотално са спрели да функционират като такива", обясни той.
По думите му в Дания не е имало популация от диви прасета, но през последните години се появява миграция от Германия. „И те са решили да я унищожат тотално. Т.е. Дания приема, че няма нужда от популация на диви прасета и ще я нулира", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай