Брокер: Цената на хляба трябва да падне

Брокер: Цената на хляба трябва да падне | StandartNews.com

Монтана. При сегашните цени на пшеницата цената на хляба трябва да падне, каза за „Стандарт" управителят на брокерската къща „Монтана", която е регионален център на софийската стокова борса, Борис Ангелов. Вече са изтъргувани хиляди тонове от новата реколта, като цените са от 240 лв. за фуражната до 300 лв. за качествено хлебно зърно. Мелничари дават повече, стига да се снабдят с качествена пшеница. „София мел" предлага 320 лв., ако зърното й се достави на място. Със същите цени е започнала продажбата на пшеницата и през миналата година. Като се има предвид, че сега добивите са по-високи, то това означава повече зърно и по-ниски цени. Хлябът ще последва захарта и олиото, чиито цени вече паднаха, прогнозира Борис Ангелов.

На монтанската борса липсва търсене на ечемик. Хиляди тонове стоят по складовете и чакат купувачи. Фуражният се предлага по 240 лв. за тон, а пивоварният – над 300. Производители обаче отглеждат пивоварния само по довор с пивоварните.

Тази година качеството и на пшеницата, и на ечемика е добро. Глутенът при житото е над 26, а хектолитровото тегло – до 80. Тези, които купуват сега зърно, търсят само качествено. Възможно е след падналите дъждове в Северозападна България качеството на зърното да се влоши, но това ще бъдат не големи количества, които ще отидат за фуражи.
Все още няма износ на хлебно зърно. Има изнесени малки количества, но от производители, които са сключили договор с чужди фирми за доставка на торове и препарати срещу продукция, каза още брокерът.

В област Монтана е прибрана цялата реколта от ечемика и 70% от тази с пшеница. Средните добиви при ечемика са 420 кг от дка, а при пшеницата – 470. Някои производители обаче са прибрали по 600 – 700 кг хлебно зърно от дка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай