Берачи не смогват на черешите

Берачи не смогват на черешите | StandartNews.com

Много плод - цените падат, приз за най-едрата с диаметър 34 милиметра

Черешовите градини са пълни с плод и стопаните не смогват да го приберат. Въпреки неблагоприятните климатични условия от дъждове и градушка в повечето масиви в Кюстендилско плодовете са добро качество, но заради изобилието тази година цените са ниски. На едро средноранните и по-късно узряващи череши се изкупуват за 70 стотинки. Много от производителите избират най-едрите и качествени плодове и ги предлагат по пазарите, но и там кюстендилски череши може да се купят и само за лев. По-висока цена държат крайпътните продавачи, които предлагат червеното злато на сергии по шосетата към Кюстендил. Там хубавата череша държи 2 лв. цена. По-скъпи са и белите череши, от които става неповторимо по вкус домашно сладко, особено ако е гарнирано с пръчки ванилия, казват добрите домакини от Кюстендилско.

Тази година празникът на черешата под Хисърлъка беше открит от министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Наградата за най-едър плод получи читалище "Спасовица 2008" в село Николичевци с череша с 34 мм диаметър.
"Над 15% от производството на череши в България са точно от региона на Кюстендил. Тези производители, съгласно предварителните данни, които имаме след приключване на кампанията, ще получат значително по-висока подкрепа, като индикативната ставка е над 1660 лв. на хектар", обяви министър Танева.

Тя съобщи, че вече е приключила кампанията за директни плащания като основен инструмент за подкрепа на всички земеделски производители. Кандидатствали са 115 хил. земеделски стопани, които са декларирали 3,7 млн. хектара площ. От тях 4260 производители са кандидатствали за подкрепа с плодове с над 23 хил. хектара череши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай