21:10 ч.

12.08.18

2 мин.

0

0

0
Август решаващ за гроздето

Лозарите се молят за слънце, за да не мухлясат чепките


Ако съдим по досегашните превратности във времето, трудно може да определим годината като добра за реколтата от грозде. Това заяви старозагорският енолог Снежана Мутафчийска пред "Стандарт". Тя припомни късните снегове и измръзвания в лозовите масиви в края на март и началото на април, както и честите градушки, летни дъждове и влагата, които докараха мана по лозята. Всички стопани със свити сърца се молят да не започнат да мухлясват и загниват вече оформилите се чепки.
Като неблагоприятна за гроздето определи годината и Неделчо Попов, председател на земеделската производителна кооперация „Тунджа 94" в старозагорското село Паничерево. Тя стопанисва 650 дка лозя от винените сортове памид, мускат отонел, мерло и алиготе.
Още по-трагична е ситуацията в района на старозагорските села Калояновец, Михайлово, Ракитници и Кирилово. "Не само лозята, всичко в нашата мера - зеленчуци, овошки, слънчоглед, житни култури - бе унищожено на 100%", каза кметът на с. Калояновец Добри Добрев. 48 земеделски стопани от селото са подали заявления до областната земеделска служба за помощ, но изискванията били толкова високи, че никой не се надява да получи някаква компенсация за унищожената селскостопанска продукция. "Трябва да имаш доходи под прага на бедността, който е 321 лв., да не получаваш рента или наем за собствена земя и още куп други условия, които на практика правят невъзможно получаването на обезщетение", допълва селският първенец. Много от хората дори се отказали да подават заявления, убедени, че е безмислено
Въпреки студовете, дъждовете и градушките, много лозаро-винарски кооперации в Старозагрско се надяват на времето през август. От последния летен месец зависи главно какво и колко грозде ще наберат стопаните. Ако се сбъднат прогнозите на метеоролозите за слънчев и сух месец, могат да се надяват на качествена и добра реколта. Средните добиви от декар грозде можели дори да надминат миналогодишните и да компенсират досегашните загуби във вегатационния период.
Изкупните цени на винените сортове, които интересуват основно винопроизводителите, още никой не смее да прогнозира. При добра реколта можело да се запазят миналогодишните цени за бялото и червеното грозде. При дефицит - цените ще тръгнат нагоре.
Красимил Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното, каза пред тв "Еврола", че поразени лозови масиви е имало и от градушки – 2000-2500 дка ще бъдат с нулев добив. "Все пак има и поводи за оптимизъм. Ако се задържи времето хубаво, надяваме се на хубава реколта", каза Коев. По думите му, успокоителното, що се отнася до виното, поне за крайния потребител, еу че дори и при слаба реколта, винарите ще поемат сами негативите от високата цена на гроздето, като цените няма да се покачват.
Повишение обаче вече има при зеленчуците.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент